2024. május 7. - Gizella

Készenlétben a jégtörők

Fokozódhat a jégzajlás a Tiszán a hét közepétől várható esőzés miatt, ezért a vízügyi szolgálat készenlétbe helyezte a jégtörő hajókat és bizonyos szakaszokon elsőfokú jégvédelmi készültséget rendeltek el - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztéri
2009. január 20. kedd 18:13 - Hírextra
A szaktárca tájékoztatása szerint kisebb megszakításokkal a Tisza teljes hosszán összefüggő a jégtakaró, amelynek vastagsága négy és húsz centiméter között változik. Az esőzés elindíthat egy kisebb árhullámot, amely feltörheti a beállt jeget. A zajló jég a szűk kanyarulatokban, a hidaknál és a zátonyoknál feltorlódhat, és jégtorlaszt, jégdugót alakíthat ki, amely elzárhatja a víz útját, és ezzel növelheti a jeges árvíz kialakulásának a veszélyét - írták.

Jégvédelmi készültséget a közlés szerint a tiszalöki és a kiskörei vízlépcsők környezetében, a köztük levő folyószakaszon, valamint a Tisza és a Maros folyó szomszédos országokkal közös érdekű szakaszain rendelt el a minisztérium alá tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs. Az elsőfokú jégvédekezési készültség elsősorban fokozott figyelőszolgálatot jelent, hogy szükség esetén a jégtörőhajók időben elindulhassanak.

A jégtörő hajók Kiskörén, Tiszadobon, Tiszalök felvizén és Tokajban állnak készenlétben, de a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság jégtörő kisgéphajóit is felkészítették az esetleges bevetésre.

Fotó: Oláh Csaba
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását