2024. május 5. - Györgyi

Lelepleztünk egy tévhitet

Dr. Ács Attila, szemorvossal beszélgettünk a látás problémákról, és azok megoldásairól. Szóba került a lézeres szemműtét, és az a tévhit is, miszerint a látást rontja a sok számítógép és TV használat.
2009. január 19. hétfő 18:50 - Kővári Adrienn
Milyen mértékben károsodik annak az embernek a látása, aki napi 8-10 órát ül a számítógép előtt?

Semmilyen mértékben sem károsítja a látásunkat a túlzott a számítógép használat. Mint minden munkának, az ilyennek is megvannak a hátrányai, de konkrétan attól, hogy valaki sokat ül a számítógép vagy a televízió készülék előtt nem fog romlani a látása. Egy idő után, ha ténylegesen sok órát veszünk számba, akkor könnyen megfájdulhat az ember feje vagy szeme, de károsodni csak emiatt nem fog a látásunk.



Milyen eszközök, eljárások léteznek a látás javítására?

Ez egyénfüggő, hogy kinek mi a jó, bevált módszere. Az emberek előszeretettel használnak szemüveget, de egyre divatosabb a kontaktlencse viselése is.

Melyiket ajánlja a kettő közül?

Mind kettő egyformán alkalmas a látás feljavítására. Az embertől függ, hogy melyiket szereti jobban, hogy melyiket könnyebb a mindennapokban viselnie, de általánossá vált az is, hogy felváltva használják mindkettőt. Egyformán hasznosak, hiszen mindkettőnek az a feladata, hogy a fényt a szemünkbe irányítsa, és segítsen a fókuszálásban.

Van olyan eljárás, amivel teljesen helyre lehet hozni a rövidlátást?

A rövidlátást a lézeres szemműtéttel elég jól helyre lehet hozni, de csak egy darabig marad végleges a hatása. Azért, mert a fókuszáló képesség a korral arányosan csökken, és 40 éves kor után így is, úgyis romlani fog az ember látása. A legjellemzőbb, hogy távollátó lesz az ember: ilyenkor az újságot például távolabb tartjuk magunktól. Ezt igazából semmivel sem lehet befolyásolni. Viszont az alapfókuszon lehet javítani, 20-25 évesen, ha valaki megműtteti a szemét, akkor az olyan 15 évig megjavítja a látását, s addig szinte teljesen kifogástalanul fog látni, nem lesz szüksége szemüvegre, vagy kontaktlencsére.

Hány éves kor fölött ajánlatos a lézeres szemműtétet elvégezni?

Amikor már stabil az ember szervezete, befejeződött a testnövekedés. Olyan 18-20 éves korban, ennél fiatalabbaknak nem ajánlatos, mert ilyenkor még változhat akár a látásunk is, és a testünk is növésben van.

Csak a lézeres szemműtét létezik, mint műtéti beavatkozás? Vannak veszélyei?

Rutinszerűen csak ez létezik. Vannak egyéb műtétek is, de azok általában különleges elváltozásokat kezelnek. Az egyszerű szemműtét mindenképpen a lézeres, ez már rutinműtétnek is számít a mai világban. Veszélyei ennek is vannak, mint minden műtétnek, de a kockázat elég kicsi. Mindenképpen javasolom a műtétet, mert hosszabb távon anyagilag is megéri, hiszen a sok szemüveg, amit életünk során elhasználunk, rengeteg pénzt emészt fel, a kontaktlencsékről már nem is beszélve. Aki használja, pontosan tudja, hogy mennyire kerülnek a lencsék, az ahhoz tartozó folyadékok, s akkor a napi apróbb kellemetlenségekről még nem is beszéltünk. A műtéttel ezek mind megszűnnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását