2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem a méret a lényeg, az alapproblémák pedig ugyanazok

Hét önkormányzat létrehozta a Változásért Szövetséget. Az önkormányzatok célja, hogy a feszítő kérdésekben konkrét megoldási javaslatokkal rukkoljanak elő a törvényhozás számára. A HírExtra az egyik alapító önkormányzat, Újpest polgármesterét, Derce Tamás
2009. január 15. csütörtök 07:29 - Kőrösi Viktor Dávid
Kinek az ötlete volt a Változásért Szövetség létrehozása?

A két ünnep között kaptam egy telefont a kiskunlacházi polgármester úrtól, amelyben polgármester úr elmondta, hogy pár önkormányzat szeretne létrehozni egy ilyen szövetséget, partner lennék-e ebben. Én, mivel értelmes dolognak tartottam, igent mondtam.

Monok és Kiskunlacháza mellett Újpest neve egy kicsit furcsán hangzik.

Miért?

Mert Monokról és Kiskunlacházáról különböző bűncselekmények juthatnak eszünkbe, ami akár katalizátora is lehetett a kezdeményezés létrejöttének.

Itt nem rendőrségi ügyekről van szó, bár arról is. Minden olyan ügyről szó van, ami az önkormányzatokat érinti. Az önkormányzatok között csupán méretbeli a különbség, az alapproblémák ugyanazok. Szó van a közbiztonság mellett az oktatásról, az egészségügyről, vagy éppen jogalkotási, városüzemeltetési kérdésekről is. A költségvetési, városüzemeltetési gondjaink ugyanazok.

A különbség annyi, hogy mondjuk Monoknak kevesebb felújítandó utcája van, de ugyanúgy probléma a költségvetés, vagy a közbiztonság. Ők is azt mondják, amit én is, hogy igenis a rendőrséget fel kellene osztani, szükség van a kisebb fajsúlyú ügyekkel foglalkozó önkormányzati rendőrségre, ami a súlyosabb bűncselekményekkel foglalkozó rendőrség mellett dolgozna. Annak idején ezt az MDF-SZDSZ paktum megakadályozta, mondván, hogy az önkormányzatok ne kapjanak karhatalmat irányító jogokat. A rendőrség ma önkormányzati segítség nélkül sehol nem működne. Ez a rendőrségi rendszer nem jó semmire. Most akarják megszüntetni a kerületi rendőrkapitányságokat.

A kezdeményezés friss, de lehet-e már tudni, hogy a polgármester kollégái hogyan viszonyulnak a Változásért Szövetséghez?

A létrehozók mindannyian párton kívüli polgármesterek. Sajtótájékoztatón ki is emeltük, hogy nem kívánunk új pártot létrehozni, szó sincs erről. Azt is elmondtuk, hogy várjuk a polgármester kollégákat, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez pártállástól függetlenül. Ez eddig nem került nyilvánosságra, csak most.

A Változásért Szövetség elnevezés eléggé jobboldaliasan hangzik. Nem félő, hogy fideszesnek fogják gondolni a szövetséget?

Az újpesti polgármester-választás eredménye
1. Dr. Derce Tamás, Újpestért Egyesület, 21 272 szavazat, 51,28 százalék

2. Dr. Gergely Zoltán, MSZP-SZDSZ, 12 642 szavazat, 30,48 százalék

3. Wintermantel Zsolt, Fidesz, 7 565 szavazat, 18,24 százalék

Forrás: valasztas.hu
A Változásért Szövetséget létrehozók közül egyikünk sem fideszes. Nekem például a 2006-os választás körül komoly problémáim voltak a Fidesszel, indult is ellenem fideszes polgármester-jelölt. Amúgy én nem hiszek ebben a jobboldal-baloldal felosztásban. Tessék elmondani, hogy miért lenne jobboldali a Fidesz, s miért lenne baloldali az MSZP? Egyformán jobboldaliak, egyformán reakciósak és egyformán internacionalisták. Egyébként sem hiszem azt, hogy egy elnevezésre rá lehetne mondani, hogy az jobb-, vagy baloldali. A lényeg az, hogy milyen tartalommal töltjük meg. Azt lehet mondani, hogy hasznos-e vagy sem. Az elnevezés arról szól, hogy változtatni kell, majdnem mindenen.

Nyilván a döntéshozóknak szeretnének üzenni ezzel a kezdeményezéssel. Mi lesz akkor, ha figyelmen kívül hagyják az önök törekvéseit?

Mi konkrét javaslatokat akarunk, nem csak kritizálunk – pontosan azért, mert mi, polgármesterek nap mint nap érezzük azokat a problémákat, amelyeket a törvényhozók nem nagyon ismernek Ha ismernék, akkor szándékosan csak nem csinálnának hülyeséget - ha mégis, akkor el kéne őket zavarni a fenébe. Vagy pedig nem értenek hozzá, az talán még nagyobb tragédia.

Egy kolléga mondta, hogy képzeljük el mi lenne, ha a 3200 önkormányzatból 500 csatlakozna a kezdeményezéshez. Ez már nem figyelmen kívül hagyható. Kolléga felvetette azt is, hogy képzeljük el mi lenne, ha ebben az 500 önkormányzatban egy hétre leállna a munka…

Ez most úgy hangzott, mintha reális veszélye lenne.

Nincs reális veszélye, csak kérdezte, hogy mi van akkor, ha. Erre mondom, hogy sok minden lehet. Azt nem szeretném, ha semmi reakció nem érkezhetne a céljainkra és a megoldási javaslatainkra. Ha mégsem érkezik, s egy ilyen társaság véleményét figyelmen kívül hagyják, akkor nagyon rossz világ van. Akkor tudomásul kell venni, hogy ez a törvényhozó garnitúra önmagán kívül senki másra nincs figyelemmel, s tulajdonképpen csak önmagáét van.

Ki tudna emelni a kezdeményezésből pár olyan pontot, amit Ön fontosnak vél?

Abban maradtunk, hogy legközelebb az önkormányzati rendőrséggel kapcsolatos javaslatokkal fordulunk a jogalkotók és a kormányzat felé. Ugyanígy fontos az, hogy a vállalkozások működési lehetőségeinek a könnyítése, adminisztrációs feladatok csökkentése, adóterhekkel kapcsolatos elképzelések. Ezeket egy hónapon belül letesszük az asztalra. Polgármesterként közvetlen közelről látom, hogy milyen problémák vannak szociális téren, vállalkozói téren, lakhatás terén.

Egy példát hadd mondjak: ma minden jogalkotó tudja, hogy ha egy vállalkozás valamennyi állami kötelezettségének eleget tesz, rövid időn belül megbukik. Úgy lehet fönnmaradni, hogy a törvényesség mezsgyéjét néha bizony át kell lépni. Ennek ellenére a parlament folyamatosan hozza a különböző adójellegű kiadásokat, amelyek tovább nyomják a vállalkozásokat a törvényesség mezsgyéjén túlra. Az az ország, amelyik a súlyos helyzet ellenére ezt teszi, nem normális. Sem a törvényhozók, se maga az ország, ha mégis megszavazza ezeket a törvényhozókat.

Nincs jó véleménye az elitről…

Nagyon rossz véleményem van a politikai elitről. Én azt tapasztaltam, hogy a magyar politikai elitnek egyetlen gazdasági programja volt: mindent eladni. Már eladtunk mindent, s az elit nem képes válaszolni arra, hogy hogyan tovább. A politikai elitünk becsődölt. Az ország gazdaságát nem volt képes helyre tenni, a vagyonunkat eladtuk, már nem tudunk mit piacra tenni. Jó lenne, ha egyszer például valaki elmondaná, hogy mi az az antalli örökség. Örülnék, ha valaki bebizonyítaná nekem, hogy az olyan fontos dolog, mint a szentistváni örökség, mert ugye erre is szokás hivatkozni. Utóbbi legalább létrehozott egy országot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását