2024. május 14. - Bonifác

Híres újságíró halála

Életének 97. évében kedd este elhunyt Polgár Dénes újságíró, a magyar újságírás doyenje, az MTI volt külpolitikai főszerkesztő-helyettese, aki a televízió A Hét című műsorának főszerkesztőjeként lett közismert.
2009. január 14. szerda 14:16 - Hírextra
Nem egészen két hónapja még szembeszállt súlyos betegségével, és személyesen mutatta be pályájának emlékeit felelevenítő új könyvét - most lezárult ez a rendkívüli életút. Polgár Dénes 1912. április 14-én Győrben született, mint azt gyakran megjegyezte, azon a napon, amelyen a Titanic elsüllyedt. Jogi tanulmányokat végzett, de hivatását az újságírásban találta meg. A világháború után, a koalíciós években a győri szociáldemokrata helyi újság alapítójaként kezdte pályafutását, majd a Világosság, az Esti Budapest, a Szabad Nép és az Esti Hírlap munkatársa, szerkesztője volt.

A távirati iroda tudósítójaként 1958-1959-ben Kairóban, 1960-1964-ben Washingtonban, 1966 és 1971 között Bonnban, majd 1977 és 1981 között Brüsszelben öregbítette intézménye hazai és nemzetközi hírnevét. Lényegre törő, jól informált, sok esetben az akkori hivatalos kereteken messze túllépő tudósításai közül nem egynek támadt széles nemzetközi visszhangja, és a kelet-nyugati feszültség nehéz időszakaiban diplomáciai jelentőséget is kapott. Megnyerő egyéniségének, finom humorának, széles körű tájékozottságának köszönhetően kitűnő személyes kapcsolatokat teremtett mind pályatársaival, mind a közéleti szereplőkkel.

Mindezt együtt kamatoztatta akkor, amikor 1971-től 1977-ig a Magyar Televízió A Hét című műsorának főszerkesztőjeként valóságos televíziós forradalmat csinált, addig elképzelhetetlen módon vezető nyugati politikusokat szólaltatott meg a kamera előtt, új, közvetlen stílust alakított ki, elemző módon mutatta be a világ országait, folyamatait a magyar közvéleménynek. A pártállamban szokatlannak számító mozgásszabadságot vívott ki tévés csapatának - amikor ezeket a lehetőségeket ismét beszűkítette a politika, visszatért az írott sajtóhoz, tudósítóként, szerkesztőként dolgozott tovább. Nyugdíjba vonulása után is mindvégig megőrizte munkakedvét, írt, nyilatkozott, átadta hosszú pályája tapasztalatait a fiatalabb nemzedéknek.

Polgár Dénesnek számos magas szakmai elismerésben volt része; 1965-ben Rózsa Ferenc-díjat kapott, 1997-ben pedig az Aranytollas Újságírók Társaságának elnökévé választották. 2000-ben Pulitzer-emlékdíjjal tüntették ki. 2002-ben a hírügynökségi újságírás nagy személyiségének, aki 1981-ben vonult nyugdíjba, átnyújtották az MTI Örökös Tudósítója oklevelet és egy emlékgyűrűt.
Először Séta az elnökkel és egyéb történetek címmel dolgozta fel pályája emlékeit. 96 éves korában írt utolsó könyvének címe: Egy Polgár a nagyvilágban kimondatlanul is arra utal, hogy Polgár Dénes igazi világpolgár volt. Mint egyik utolsó interjújában megjegyezte, "ma már sok mindent meg lehet mondani, és meg lehet írni, amit néhány éve még nem lehetett, de azért az átkosban is - tabuk között, tilalmak között - aki akart, tudott dolgozni".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását