2024. május 2. - Zsigmond

El kell kerülni, hogy emberek fagyjanak meg

A kormány szerdai ülésén több intézkedésről döntött a kihűléses halálesetek megelőzéséért - közölte Szűcs Erika a kormányszóvivői tájékoztatón.Elmondta: a jegyzők számára kötelezővé válik, hogy a szociális ellátásban részesülőknek és "védendő fogyasztókna
2009. január 14. szerda 17:00 - Hírextra
A kormány szerdai ülésén több intézkedésről döntött a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében - jelentette be Szűcs Erika. Közölte: a jegyzők számára kötelezővé válik, hogy a szociális ellátásban részesülő, védendő fogyasztói státuszra jogosultaknak tájékoztatást adjanak a kategóriába kerülés lehetőségéről.

A védendő fogyasztó kategóriájába elsősorban a szociálisan rászorulók és a fogyatékkal élők tartoznak. Számukra a következő kedvezmények járnak: részletfizetés, fizetési haladék, illetve kártyás mérő, amelyet meghatározott összeggel előre "fel lehet tölteni".

Ha a szolgáltató kikapcsolást kezdeményez, akkor arról előzetesen értesítenie kell a jegyzőt, aki kétféle intézkedést tehet: segítséget nyújt a védendő státusz eléréséhez, illetve intézkedik az önkormányzati hatáskörben rendelkezésre álló eszközök igénybe vételéről - mondta Szűcs Erika.
A miniszter példaként említette a lakhatási támogatás természetben történő nyújtását. A tárca felmérése szerint az önkormányzatok jelenleg csupán egyharmad részben adják természetben a támogatást. Megoldási lehetőségként említette a kártyás mérőeszközök felszerelését, így a villamos energiát és gázt használó fogyasztók ellátása is fenntartható.

A miniszter a hajléktalan-ellátásról azt mondta, hogy a szükséges kapacitások és források biztosítottak. Hozzátette: tíz évre visszamenőleg évente 200-400 a kihűléses halálesetek száma, ehhez képest a mostani számok "megrázóak", de kiugró növekedés nincs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását