2024. május 2. - Zsigmond

Nagyon veszélyes leégni!

A bőrrákban szenvedő betegeknél növekszik más rosszindulatú daganatfélék kockázata is - derül ki egy brit vizsgálatból. A belfasti Queens University kutatói, az északír rákbetegek regiszterét tanulmányozták, amelyben 1837 melanómás és 20.823 más bőrdagan
2009. január 12. hétfő 06:57 - Hírextra
Mint kiderült, a melanómában, a legagresszívebb bőrrákfajtában szenvedőknél az átlagnépességgel összehasonlítva több mint kétszeres a valószínűsége annak, hogy valamilyen egyéb daganat is kifejlődik náluk.

Ha nem is ilyen mértékben, de növekszik a rákos megbetegedés kockázata a bőr más rosszindulatú daganatainál is. Esetükben 57 százalék annak a valószínűsége, hogy valamilyen más daganat is kialakul a szervezetükben: az átlagnépességgel összehasonlítva csaknem a kétszeres a melanóma kialakulásának rizikója, de magasabb a dohányzással összefüggő rákfajták kifejlődésének valószínűsége is.

Liam Murray professzor szerint erre több magyarázat is lehetséges.
"Közismert, hogy a napsugarak rizikótényezőt jelentenek az összes típusú bőrrák szempontjából. Így annál, akinél kifejlődött valamiféle bőrdaganat, nagyobb a valószínűsége egyéb tumor kialakulásának is" - mondta a kutató.

Liam Murray professzor szerint a dohányzással összefüggő rákfajták növekvő gyakorisága azzal magyarázható, hogy a nikotin a bőrdaganatokra is hajlamosít. Lehetséges azonban egy olyan magyarázat is, hogy a dohányosok egészségtelenül élnek, s így túlzásba viszik a napozást is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását