2024. május 2. - Zsigmond

London újra víziváros alkar lenni?

Vissza akarják nyerni Londonban az évszázadok alatt betemetett, leaszfaltozott folyók egy részét. Néhány folyó a főváros híres útjainak nevében maradt fenn, mint például a Fleet (Flotta) Street, ahol nagy újságok szerkesztőségei kaptak helyet, vagy a Stra
2009. január 10. szombat 12:56 - Hírextra

A terv a Fleet és a Strand folyókon kívül a Temze és a 2012-es olimpiai faluhoz közel eső Lee mellékfolyóinak újrafelnyitását is magában foglalja.

A munkálatokat a Környezetvédelmi Hivatal irányítja, terveik szerint a következő években tizenöt kilométernyi folyószakaszt szabadítanak ki az aszfalt alól. Úgy számítják, a főváros mintegy 600 kilométernyi folyóhosszának 70 százalékát borítja aszfalt.

A Fleetnek, a Temze legnagyobb mellékfolyójának egy szakaszát az 1666-os nagy londoni tűzvész utáni újjáépítések idején temették be, a többit később az 1858-as úgynevezett "nagy büdösség" idején, amikor London a Temzétől bűzlött.

Az új csatornarendszer építésekor, a XIX. században több más folyó is áldozatul esett. A XX. században tovább folytatódott a folyók betemetése Londonon kívül is, amikor a kiépülő vasútvonalaknak köszönhetően megkezdődtek, majd a második világháború után folytatódtak a külvárosi munkáslakás-építések.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását