2024. május 6. - Ivett, Frida

A volt kancellár és a zene

A 90. születésnapját december 23-án betöltő Helmut Schmidt egyik kedvenc időtöltése a zenehallgatás, illetve a zenélés: az NSZK volt kancellárja maga is ügyesen zongorázik, amiről több lemezfelvétel tanúskodik.
2008. december 23. kedd 10:43 - Hírextra
A Die Zeit című hetilapnak nyilatkozva elmondta: a zene iránti vonzódás még gyerekkorából ered. Akkoriban a családi összejövetelek alkalmával rendre összeállt a házi kórus: a szülők, az édesanya fivérei (akik közül az egyik zenetanár volt), az unokatestvérek négy szólamban énekeltek kórusműveket.

A családi késztetéshez járult az, amit Schmidt a legnagyobb szerencsének minősít egyéni fejlődése szempontjából: szülei a hamburgi Lichtwark iskolába íratták be. Ebben a liberális szellemiségű, nyitott intézményben a tanárok már az alsótagozatosokat is partnernek tekintették. Az órákon nem feleltetés folyt, hanem eszmecsere egy adott, előre megbeszélt témakörről, amelyre a diákok - a tanár által javasolt szakirodalom alapján - előre felkészülhettek, kérdéseket tehettek föl, vitatkozhattak. (Aligha véletlen, hogy az ilyen szellemű iskola szálka volt a nácik szemében: 1937-ben bezáratták a Lichtwarkschulét.)

Ebben az iskolában kiemelt helye volt a művészetek (zene, irodalom, képzőművészet) oktatásának. A tanulók rendszeresen zenéltek, és kórusokban énekeltek. Schmidt itt kezdett el zongorázni, majd hangszertudását szívós önképzéssel tökéletesítette. Évtizedekkel később miniszterként, majd kormányfőként is a zenélés jelentette számára az első számú kikapcsolódást.
Még bonni kancellár volt, amikor 1981 decemberében - a legnagyobb titoktartás közepette - a Bundeswehr gépével Londonba repült. Ám nem azért, hogy az angol miniszterelnökkel tárgyaljon, hanem hogy harmadik szólistaként lemezre vegye - a London Philharmonic Orchestra tagjaival együtt - Mozart három zongorára és zenekarra írt F-dúr versenyművét (KV. 242). Az ötlet Justus Frantz világhírű zongoristának, Schmidt régi barátjának a fejében fogant meg.

A felvételen Frantz játszotta az első és Christoph Eschenbach a második zongoraszólamot. A Beatles együttes révén híressé vált londoni Abbey Road 3. szám alatti stúdióban rögzített felvétel először 1982 márciusában jelent meg. Három évvel később követte egy másik Schmidt-felvétel: a barokk óriás, Johann Sebastian Bach három zongorára írt versenyművei, szintén a fenti három szólistával. Az egykori kancellár 90. születésnapja alkalmából az EMI, illetve a Deutsche Grammophone nemrég újból kiadta a két felvételt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását