2024. május 13. - Szervác, Imola

Tömeges szén-monoxid mérgezés

Nyolc felnőtt és egy gyermek szenvedett valószínűleg szén-monoxid-mérgezést vasárnap a Veszprém megyei Tótvázsonyban - közölték a mentők.
2008. december 21. vasárnap 16:58 - Hírextra
Az esetet fél négykor jelezték a mentőknek. A betegeket az ajkai, a tapolcai és a veszprémi kórházakba szállították. Az első megállapítás szerint a sérültek állapota nem életveszélyes. A mentők nem tartják kizártnak, hogy újabb rosszullétre panaszkodó helybeliek is jelentkeznek még - tájékoztatta az MTI-t a mentőszolgálat.

A templom fűtését légbefúvásos módszerrel oldották meg a 2000-es évek elején, azóta az előírt karbantartási és ellenőrzési feladatokat elvégezték - mondta Heilig Zoltán, Tótvázsony alpolgármestere.

A település plébánosa, Gere Dávid Márk az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a 11 órakor kezdődő szentmiséje alatt nem tapasztalt rosszullétet a hívők körében, de délutánra már maga is fejfájásra panaszkodott.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: a baleset azért következett be, mert az égéstermék vélhetően visszaáramlott a templom belső terébe, miután az erős szél visszanyomta a kéménybe. Ez erős szélben gyakran előfordul - tette hozzá.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz. A megnyugtató megoldást az jelenti, ha valaki egy néhány ezer forintos érzékelőt szerel fel a lakásba, amely sípolással jelzi, ha megemelkedik a szén-monoxid koncentrációja - tanácsolta Dobson Tibor.

A beszállítottaktól vett vérvizsgálati anyag kimutatta, hogy a rosszulléteket egyértelműen szén-monoxid okozta - tájékoztatta az MTI-t Cholnoky Ferenc kórház sürgősségi osztálya.
A Veszprémbe szállított betegek jó állapotban vannak, hazatávozásukat egy ismételt esti vérvizsgálattól teszik függővé.

Az ajkai Magyar Imre kórházban ápolt két beteg állapota is jó - mondta Nyári Ildikó főigazgató-főorvos -, ők várhatóan holnap elhagyhatják a kórházat.

A tapolcai Doktor Deák Jenő kórház osztályos orvosa, Csuri Mária arról informálta az MTI-t, hogy a hozzájuk beszállított négy beteg közül három saját kérésére már haza is mehetett. Az egy bent fekvő állapota jó - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását