2024. április 30. - Katalin, Kitti

Pert nyert Sarkozy felesége

Betiltotta a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetének legfelsőbb bírósága csütörtökön a francia first lady, Carla Bruni-Sarkozy aktfotójával illusztrált reklámtáska forgalmazását, valamint 40 ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezte a termékért fe
2008. december 18. csütörtök 16:31 - Hírextra
A bíróság azzal indokolta döntését, hogy az elnökné nem adta beleegyezését az 1993-ban készült művészfotó felhasználásához reklám- vagy kereskedelmi célokra, vagyis "a saját imázsához való jogát megsértették".

Az ítélet nem lepte meg Peter Mertes-et, a Pardon ruházati márka tulajdonosát, aki már a hétfői tárgyaláson azt mondta: a táskából még raktáron lévő valamennyi darabot elégette. "40 ezer euró azért kicsit sok egy ostobaságért" - közölte az ítélethirdetést követően. Amennyiben kifizeti az összeget - mint fogalmazott - lehetetlenné válik cége fejlesztése, pedig a közeljövőben kívánt volna Párizsban üzletet nyitni. Ezért fellebbezést nyújtott be.

A Pardon nevű márka december elején Réunion szigetén hozott forgalomba 10 ezer darabot abból a bevásárlótáskából, amelyen Carla Bruni leghíresebb, 1993-ban készült aktfotójának fekete-fehér lenyomata látható. Michel Comte fotóművész alkotása a közelmúltban 91 ezer dollárért kelt el egy New York-i árverésen. Az eredeti felvétel egy AIDS-ellenes kampányhoz készült.

A tervek szerint a táskát a héten kezdték volna Európában is árusítani. Az indiai-óceáni szigeten a reklámtáskát három euróért lehetett megvenni, illetve öt euró feletti vásárlás esetén ingyen járt a márka vásárlóinak. A tulajdonos azt állította: azért nem kérte Carla Bruni-Sarkozy beleegyezését a fotó felhasználásához, mert szerinte az elnökfeleség közszereplőnek számít.

Keresetében a topmodellből lett énekesnő-elnökné a táska forgalmazásának betiltását és 125 ezer eurós kártérítést követelt, amelyet valamilyen karitatív célra szeretett volna fordítani.

Hasonló jellegű ügyben a Sarkozy-pár februárban a Ryanair ellen nyert pert. A fapados légitársaság egyik hirdetésében még a francia elnök és az olasz topmodell-énekesnő házassága előtt az esküvőre utaló mondatot adott egyik reklámjában Carla Bruni szájába. Az elnök felesége 1 euró erkölcsi és 60 ezer euró anyagi kártérítésre jogosult - ő maga az utóbbi címén 500 ezer eurót követelt -, Nicolas Sarkozy pedig 1 euró erkölcsi kártérítést kapott, ahogy igényelte. Carla Bruni-Sarkozy az összeget akkor a Resto du Coeur nevű, szegények étkeztetésével foglalkozó civil szervezetnek utalta át.

Néhány héttel ezelőtt pedig Nicolas Sarkozy államfő az őt ábrázoló vudubabák betiltását kérte a párizsi bíróságtól. A köztársasági elnök - aki képzettségét tekintve ügyvéd - kerestében arra hivatkozott, hogy "kizárólagos és abszolút joggal rendelkezik a saját imázsa felett". A kereset elutasítása nyomán benyújtott fellebbezésre a bíróság elismerte, hogy a bábu sérti az elnök imázsát, ezért 1 euró erkölcsi kártérítés fizetésére kötelezte a céget, amely piacra dobta a vudubababát, de továbbra is engedélyezte annak forgalmazását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását