2024. május 13. - Szervác, Imola

Az MDF nemzeti konszenzust akar

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) az elodázhatatlan reformok véghezvitelére a nemzeti konszenzus elérését tűzi zászlajára 2009-ben - jelentette ki Herényi Károly, a párt parlamenti frakcióvezetője szerdán Nyíregyházán sajtótájékoztatón.
2008. december 17. szerda 14:33 - Hírextra
Az MDF szorgalmazni fogja, és mindent meg kíván tenni azért, hogy az átalakítás legfontosabb kérdéseiben szülessen megegyezés a pártok között, és a nemzeti minimum garantálja a reformok megvalósítását - hangsúlyozta a politikus.

Magyarázatként hozzátette: a szükséges reformok választási ciklusokon átívelőek, azokat következetesen végre kell hajtani, bármelyik politikai erő kerüljön is hatalomra a szavazatok alapján.

A frakcióvezető konszenzust igénylő kérdésként említette az euró bevezetését. Emlékeztetett arra, hogy az MDF már a nemzeti gazdasági csúcson szorgalmazta az eurózónához való minél hamarabbi csatlakozást, hiszen szerinte "a támadható forint, a sebezhető hazai pénzügyi rendszer rendkívül sokba kerül".

Herényi Károly hozzáfűzte: az MDF bízik a konszenzus elérésében, és abban, hogy valamennyi parlamenti párt több bölcsességgel, alázattal és együttműködési szándékkal viszonyul majd a nemzeti minimum eléréséhez.

Pártja második legfontosabb újévi feladataként említette a korrupció elleni küzdelmet. Elodázhatatlannak nevezte a korrupció visszaszorítását, amire - mint megjegyezte - az MDF már korábban lépéseket sürgetett.

Kitért a Gripen vadászgépek beszerzésénél felvetődött gyanúsításokra, megemlítve, hogy az üggyel kapcsolatba hozottak nem szólaltak meg, és a megindított vizsgálat is "kezd kifulladni", bár - tette hozzá - az MDF nem fog engedni.

A pártok és a választási kampányok finanszírozásának rendbetételét ugyancsak követelményként fogalmazta meg a parlamenti frakcióvezető.

Herényi Károly a sajtótájékoztatón a 2008-as esztendőről úgy vélekedett: a Fidesz által kezdeményezett népszavazás rendkívül sokat ártott az országnak, és a kisebbségi kormányzás sem váltotta ki a politikai kultúra színvonalának emelkedését, a pénzügyi válság pedig a legfelkészületlenebb és a legkiszolgáltatottabb helyzetben érte Magyarországot. Hozzáfűzte: a politikai csatározás tovább súlyosbította a helyzetet, ráadásul a kihívásokra nem volt megfelelő válasza az országnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását