2024. május 2. - Zsigmond

Korlátozni kell a cégvezetés nagyságát

A Fidesz törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben azt javasolják, hogy a törvényi minimumot ne haladja meg az állami tulajdonú cégek vezetésének létszáma; Balsai István, a párt országgyűlési képviselője közölte: azt is várják, hogy a köz
2008. december 10. szerda 16:00 - Hírextra
A Fidesz célja a törvényjavaslattal, hogy az állami vállalatok igazgatóságának és felügyelő bizottságának létszáma ne haladja meg a törvényi minimumot, azaz 3-3 fő legyen - közölte a politikus szerdán, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett: a MÁV Zrt.-nek - amely 111 milliárd forint állami támogatást kap - jelenleg 33 fős vezetői gárdája van, amit az ellenzéki párt túlzottnak tart.

Mint mondta, egy internetes portál csaknem hat hónapja harcol azért, hogy nyilvánosságra kerüljön a MÁV felső vezetőinek jövedelme. Az állampolgári jogok biztosa is felszólította a MÁV-ot, hogy tegyen eleget az internetes portál kérésének.

E harc eredményeképpen kedden néhány adat nyilvánosságra került, ami szerint az állami cég vezérigazgatójának havi bruttó fizetése 3,2 millió forint, emellett 80 százalékos prémiumot kaphat, így teljes keresete éves szinten 70 millió forint; az egyik vezérigazgató-helyettes fizetése 2,6 millió forint, s szintén 80 százalékos prémiumot vehet fel, ami összesen évi 56 millió forint, a másik vezérigazgató-helyettes pedig havi 2,5 millió forintot keres, így éves jövedelme a prémiummal együtt 55 milliárd forint.

A MÁV igazgatósága 6 tagból áll, a felügyelő bizottság 15 tagú és 12 fős a menedzsment.
A Fidesz politikusa közölte: felszólítják a közlekedési minisztert, hozza nyilvánosságra, hogy a MÁV vezetői mennyi fizetést kapnak, illetve milyen juttatásokban részesülnek.

Balsai István ezen adatok kapcsán emlékeztetett a kormányfő október végi kezdeményezésére. Gyurcsány Ferenc október 28-án a parlamenti pártokkal kezdeményezett egyeztetésen azt mondta: a várható recesszió miatt csökkenteni kell az állami kiadásokat, ezért arra utasítja az állami vagyonkezelőt, hogy tíz százalékkal csökkentsék az állami vállalatok igazgatósági, felügyelő bizottság tagjainak tiszteletdíját, valamint állami vállalatok vezetői nem kapnak jutalmat, prémiumot, 13. havi juttatást.

Balsai István emlékeztetett: a döntésekről Gyurcsány Ferenc két héten belül írásban kért tájékoztatást, ám az eredményről mindeddig semmit sem lehet tudni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását