2024. június 2. - Kármen, Anita

Japánban is gond a demográfia

További több ezer vegyes etnikumú gyerek válhat japán állampolgárrá a japán parlament döntése nyomán. Annak ellenére, hogy az ország aggasztó mértékben öregszik, nagyon alacsony a társadalmi támogatottsága a bevándorlás fokozásának.
2008. december 7. vasárnap 12:45 - Hírextra
Húsz éves korukig folyamodhatnak ezentúl japán állampolgárságért a japán apáktól és külföldi anyáktól származó gyerekek, fiatalok,és immár nem feltétel, hogy szüleik házasságban éljenek. Az erről szóló törvényt pénteken hagyta jóvá a szenátus. A korábbi törvény értelmében az apának már születése előtt deklarálnia kellett, hogy elismeri a gyermeket, vagy annak 20. születésnapja előtt feleségül kellett vennie az anyát.

A Japánban élő filippinó-japán gyerekek ügyében a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy törvénysértő a szülők házasságához kötni az állampolgárságot. A szigetországban többezer Fülöp-szigeteki nő él, aki japán apáknak szült gyereket.

Az ügy azért fontos kérdés Japánban, mert a társadalom rohamosan öregszik, ugyanakkor nagyon félti nemzeti identitását is. Korábban a sokáig külföldön élt japánoknak is gondot okozott a szigorú szociális normákba való visszailleszkedés. A demográfiai probléma egyik megoldása a bevándorlás fokozása lenne - így elegendő számú aktív munkavállaló tudná fizetni a nyugdíjjárulékot, amiből az egyre tovább élő idős japánok nyugdíját finanszíroznák.

Sok parlamenti képviselő ugyanakkor attól tart, hogy a mostani törvény lehetőséget ad a csalásra és az állampolgárság papíron történt házasság alapján történő megszerzésére. Ezért azt akarják, hogy DNS-vizsgálatnak is vessék alá a kérelmezőket.

A bírósági döntés óta 130-an folyamodtak állampolgárságért, a törvény elfogadása után pedig jövőre többszáz kérelmezőre számítanak.

Az ország egészen 1985-ig megtagadta az állampolgárságot a japán anyák és külföldi apák gyerekeitől, az állampolgárság megadása azonban immár bevett gyakorlat.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását