2024. június 16. - Jusztin

Elhunyt a megyéspüspök

Életének 88. évében szombaton Kárpátalján elhunyt Szemedi János nyugalmazott görög katolikus megyéspüspök, aki 1978-tól illegalitásban irányította a Szovjetunióban betiltott, 1989-ben legalizált görög katolikus felekezet munkácsi egyházmegyéjét 1991-es ny
2008. december 7. vasárnap 15:56 - Hírextra
Szemedi Jánost az Ungvári Görög Katolikus Hittudományi Akadémia elvégzését követően 1947-ben szentelte pappá és nevezte ki akadémiai tanárrá a szovjet titkosszolgálat által még ugyanebben az évben meggyilkolt, néhány éve boldoggá avatott Romzsa Tódor püspök. A görög katolikus egyház 1949-es betiltása és a munkácsi egyházmegye felszámolása után a fiatal pap az egyik ungvári közlekedési vállalatnál helyezkedett el gépkocsivezetőként, ahonnan 1987-ben ment nyugdíjba.

Püspökké titokban szentelték Murányi Miklós apostoli vikárius 1978-ban bekövetkezett halála után. Az illegalitás veszélyes körülményei között is sikerült megszerveznie a papképzést. Püspöki tisztségéből 1991-ben vonult nyugalomba.

Szemedi püspöknek köszönhetően alakult meg az egyház legális működésének 1989-es engedélyezését követően a Beregszászi Magyar Görög Katolikus Esperesi Kerület, amelyhez a magyar görög katolikus lelkészek és hívek tartoznak. (Kárpátalján 20-22 ezerre becsülik a magyar nemzetiségű görög katolikusok számát, akik 35 közösségbe tömörülnek.)

Szemedi János nyugalmazott megyéspüspököt kedden búcsúztatják Ungváron a Szent Kereszt székesegyházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását