2024. május 3. - Tímea, Irma

6,6 milliárdot "találtak" a szocialisták

Az egészségügyi, illetve az önkormányzati fejezeten belül csoportosítanának át milliárdos összegeket a kormány által is támogatott költségvetési kapcsolódó módosító indítványok. A 2009-es büdzséhez benyújtott módosítók javaslatokról hétfőn szavaz a parlam
2008. december 7. vasárnap 07:51 - Hírextra
Hétfőn újból szavaznak a képviselők a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról, ezúttal már csak a fejezeteken belüli átcsoportosításokra van lehetőség, miután a büdzsé fő számait november 25-én elfogadta a parlament. A kormány által támogatott indítványok között szerepel, hogy a gyógyszertámogatási keretből 6 milliárdot a gyógyító-megelőző ellátások finanszírozására csoportosítanak át.

Az önkormányzati fejezetben 6,6 milliárdot "találtak" a szocialisták, ebben szerepel sport- és szociális, kistérségi normatíva emelése, illetve útépítési támogatások átcsoportosítása.
A módosító indítványok szerepel, hogy a kormány a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. költségvetési keretét a kétszeresére, 900 milliárd forintra emeli.

Négymilliárd forinttal többet vár jövőre a kormány a társasági adóból és a vállalkozások különadójából, illetve 27 milliárd forintot remél a cégautó-adóból. A múlt héten elfogadott adótörvény-módosítások vagyoni típusú adóvá tették a cégautóadót, mégpedig úgy, hogy nem a kocsi értéke, hanem a motor hengerűrtartalma az adó alapja. Így 1.600 köbcentiméter hengerűrtartalomig havi 7.000 forint, míg afelett havi 15.000 forint a cégautóadó, amit negyedévente kell bevallaniuk és megfizetniük az evás vállalkozásoknak is.

A személyi jövedelemadó előirányzata 23 milliárd forinttal csökken. Az örökösödési illeték szabályainak enyhítése miatt a büdzsé 8 milliárd forinttól esik el.

A bíróságok - a fejezeti egyensúlyi tartalék terhére - az eredeti tervhez képest, főként személyi juttatásokra, 84,8 millió forinttal kapnak több pénzt.

A kormány elfogadta azt a javaslatot is, amely azt szorgalmazta, hogy az esélyegyenlőségi és integrációs programok támogatására a 322,5 millió forinton felül további 300 milliót fordítson a kormány.

A romatelepek felszámolására 250 millió forinttal többet fordíthat az eredeti előterjesztéshez képest a kabinet.

A kormány végül elfogadta azt a szocialista javaslatot is, amely szerint a közlekedési szabályszegések után kiszabott közigazgatási bírságból származó bevétel 25 százaléka - függetlenül a jogerős kiszabást végző szervtől - az önkormányzatot illeti meg.

Csupán két ellenzéki módosító indítvány "jutott át a rostán": a kabinet támogatja azt a fideszes javaslatot, amely egy kistérségekre vonatkozó határidőt tol ki, illetve egy KDNP-s indítványt, amely megszünteti a vidéki könyvtárak heti húszórás minimálisan kötelező nyitvatartási idejét.

A 2009-es költségvetés zárószavazása december 15-én, az Országgyűlés ez évi utolsó ülésén lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását