2024. május 6. - Ivett, Frida

Önkéntes kórházi segítők

Önkéntes segítők részvételével látják el az ápolási és a háttérszolgálati feladatokat a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban a jövő év márciusától - közölte Bakosné Mikula Edit, a súlyponti intézmény kommunikációs vezetője kedden az MTI-vel.
2008. november 25. kedd 14:13 - Hírextra
Az önkéntesek, akik közé főként ápolási és egészségügyi végzettséggel rendelkezőket várnak, könnyítik majd a leterhelt dolgozók munkáját, illetve gondoskodnak a betegekről, elviselhetőbbé teszik ágyhoz kötöttségüket - hangsúlyozta a kórház munkatársa.

Bakosné Mikula Edit elmondta: a szakképzettséggel rendelkezők az orvosok és az ápolónők kéréseit teljesítve például közreműködnek majd a betegek mozgatásában, így vizsgálatokra kísérik őket. Továbbá a különböző kórházi osztályok között rájuk vár a vizsgálati anyagok és a leletek szállítása is.
A szakképesítéssel nem rendelkező önkéntesek a betegeket látogatják a kórtermekben, lelki támaszt nyújtanak, segítenek az étkezésben, az ápolási feladatok ellátásában és a jelentkező kisebb gondok megoldásában.

A kórházi önkéntes segítő programhoz elsőként a Szent Kamill Életet az Életnek Alapítvány és a kamilliánus rend csatlakozott. Az egyházi szervezet évek óta tevékenyen részt vesz a nyíregyházi gyógyintézetben ápolt betegek ellátásában, az alapítvány pedig mozgássérülteket gondozó rehabilitációs központot működtet 2006-tól a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

A kamilliánus rend 1763-ban kezdte meg tevékenységét Magyarországon, de nem sokkal később II. József feloszlatta a szervezetet. Az osztrák kamilliánusok 1984-ben próbálkoztak a magyarországi szervezet újbóli létrehozásával; az első csoportok 1990-ben jöttek létre, majd 1995-ben hivatalosan is megalakulhatott a betegeket támogató szerveződés. Ma már kórházakban, szociális intézményekben és magánházaknál szolgálnak a rend önkéntesei, s a szomszédos országok magyarlakta településein is segítik a rászorulókat.

A nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban szolgálatot ellátó önkénteseket az alapítvány toborozza február elsejéig, a jelentkezőket a gyógyintézet oktatással készíti fel a feladatellátásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását