2024. május 5. - Györgyi

Hogyan mászhatunk ki belőle?

A Lehet Más a Politika (LMP) elnevezésű kezdeményezés szerint a globális pénzügyi válság rámutatott a világgazdaság működésének alapvető zavaraira. A krízis szerintük jó lehetőséget teremt, hogy az egész rendszert újragondoljuk.
2008. november 11. kedd 18:01 - Pénzes Dávid
Az LMP szerint a hitelválság valódi alapja a fogyasztás gyors és állandó növelhetőségébe vetett hit volt, amely ellehetetlenített minden, ön- és közösségi korlátozást javasló politikai törekvést. A pénzügyi krízis nem egyszerűen működési zavar, hanem a piacok önszabályozására és a végtelen növekedésre épülő gazdasági modell válságtünete is.

Igazi ökológiai szerveződésként az LMP rámutat arra is, hogy a gazdasági válság nem az egyetlen probléma: a természeti erőforrások túlhasználata és a növekvő üvegházgáz-kibocsátás egyre fenyegetőbb környezeti válságot eredményez. Hangsúlyozzák azt is, hogy mindemellett szociális válság is tapasztalható: a tömeges szegénység és éhezés, az országokon belül és az országok között is egyre növekvő jövedelmi egyenlőtlenségek aggasztó méretűek. A környezeti és a szociális krízist ugyanúgy a szabályozatlan vagy rosszul szabályozott piacok működése okozza. Az LMP szerint a három válság nem független egymástól, sőt erősíthetik egymást.

Magyarország rosszul áll

LMB - elemzés
Az eladósodásból finanszírozott fogyasztás, amire a világgazdaság az utóbbi években épült, nem csak pénzügyileg, de ökológiailag is fenntarthatatlan. Olyan fejlődési modellt kell választanunk és olyan fejlesztési célokat kell megfogalmaznunk, amelyek úgy lehelnek új életet a reálgazdaságba, hogy közben nem fokozzák a pénzügyi instabilitást, hozzájárulnak az éghajlatváltozás és a környezeti válság megfékezéséhez, s eközben valódi lehetőséget teremtenek a szegénység felszámolására, illetve az egyenlőtlenségek csökkentésére.
Az LMP számára egyértelmű, hogy hazánkat a pénzügyi válság súlyosan érintette, és rávilágított az országunk sebezhetőségére is. Ez, a szervezet szerint részben az elmúlt évek elhibázott gazdaságpolitikájából, részben a mai globális gazdasági rendszer szerkezetéből fakad. Az utóbbi hét év rossz kormányzati döntései miatt hazánk ma a világon a harmadik legrosszabbul álló ország a devizatartalék/külső adósság arányának tekintetében. Ezért duplázódott meg az államadósság, és emiatt rendkívül magasak a forintkamatok, az utóbbi ösztönözte elsősorban a nagyarányú devizahitelezést is.

Mindenki számára ismert, hogy a pénzügyi válság elhárítására hazánk jelentős hitelkeretet kapott az IMF-től és az Európai Uniótól, amivel két komoly veszély is elhárult. Erre azért volt szükség, hogy az állam finanszírozni tudja saját kiadásait. Az LMP egyetért a szakértők elemzéseivel, miszerint a kölcsönnel és az elnyerése érdekében hozott intézkedésekkel az azonnali összeomlás veszélye elhárult. De a válság nem múlt el, itt van ugyanis a recesszió – teszik hozzá.

A kilábalás útja

Az LMP szerint a legfontosabb feladat most, hogy stabilizáljuk az ország pénzügyi helyzetét. Ezután jöhet a gazdasági válságból való kilábalás. A pénzügyi helyzetet stabilizálni a költségvetési hiány csökkentésével lehet, és el kell fogadni hozzá a közpénzügyi törvényt is. Ezen kívül mielőbb csatlakozni kell az ERM2 rendszerhez és az euróövezethez, valamint úgy vélik, a rendelkezésre álló IMF-EU hitelkeretből ki kell váltani a magasabb kamatozású hiteleket. A jelenleg 11 milliárd euró nagyságú állampapír-állomány csökkenésével kisebb lesz a kockázata annak, hogy a befektetők ezt a tőkét hirtelen kivonva újabb pénzügyi válságot okozzanak – teszik hozzá.

Hosszú távon a külső adósságpályát kellene rendbe hozni és fenntarthatóvá tenni, hogy csökkenjen a reálkamat – állítja a szervezet. Felhívják a figyelmet arra, hogy jelenleg a GDP 7 százaléka vándorol évente külföldre kamat és osztalék formájában. Az adósságállományt viszont csak úgy lehet érdemben csökkenteni, ha gazdaságunk és az állam bevételei növekednek.

Politikai problémák

Az LMB tart a szélsőséges politikai erők megerősödésétől is. Ha a gazdasági növekedés csökken, nő a munkanélküliség: a szegénység mélyülésével a társadalom instabilabbá válik – érvel a szervezet.

A szervezet célja
A Lehet Más a Politika egy országos hálózattal és szakértői bázissal rendelkező kezdeményezés, amely egy közösen létrehozott párttal akarja megváltoztatni az ország életét.
„A globális válság lehetőséget kínál arra, hogy az összeomlás elkerülése után ne ugyanazt az instabil, igazságtalan és környezetileg fenntarthatatlan rendszert foltozgassuk tovább, hanem újat építsünk” – állítják. A gazdaságnak az LMB szerint, úgy kell új lendületet adni, hogy az ne az erőforrások túlhasználatához és a szegénység konzerválásához vezessen, hanem egy kevésbé energia- és erőforrásintenzív, nagyobb önrendelkezést biztosító rendszert hozzon létre, amelyben magasabb a foglalkoztatás és a közjavakhoz egyenlőbb a hozzáférés.

Ökológiai ugrásra van szükség – hirdeti az LMB – ehhez pedig központi válságkezelő intézkedések kellenek. Ezek közül a legfontosabb, hogy erősítsük a helyi gazdaság és a zöld piac súlyát a gazdaságban. Jelentős közösségi beruházásokra van szükség az energiahatékonyság és többek között az ökológiai építőipar, a megújuló energiák, a fenntartható közösségi közlekedés, a hulladékgazdálkodás, az ökológiai mezőgazdálkodás területén.

Az LMB szigorú globális és lokális szintű erőforrás-kvótákat vezetne be. A közszolgáltatások (oktatás, víz és csatorna, közösségi közlekedés, az egészségügy finanszírozása) privatizációja helyett azok fejlesztését, egyenlőbb hozzáférést és hatékonyabb működtetést szeretnének.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását