2024. május 5. - Györgyi

A dolgozóik érdekében perelte be őket a busztársaság

Teljes munkaidejük elismertetése és elmaradt járandóságaik kifizetése érdekében perelte be munkáltatóját a Vasi Volán Zrt. 168 autóbuszvezetője, a munkaügyi per hétfőn kezdődött meg a Szombathelyi Munkaügyi Bíróságon, később azonban a felek egyezség remén
2008. november 10. hétfő 13:13 - Hírextra
A buszsofőrök annak kimondását kérik a bíróságtól, hogy esetükben az úgynevezett rendelkezésre állási idő - vagyis amikor éppen nem vezetik az autóbuszt, például két forduló között a járatuk indulására várnak, vagy a járművet takarítják - munkaidőként számolják el, ennek alapján pedig három évre visszamenőlegesen kérik elmaradt járandóságaik megítélését. Ez a 168 vasi buszsofőr esetében fejenként 250 ezer forinttal számolva a járulékok és kamatok nélkül is meghaladja a 40 millió forintot.

A felperesek jogi képviselője a tárgyaláson elmondta: az autóbuszvezetők jelenleg napi 12-13 órát dolgoznak heti 40 órás munkarendben, de helyközi járatoknál az sem ritka, hogy egy autóbuszvezető 15-18 órát tölt el munkahelyén egyhuzamban.

Ebbe a munkaidőbe azonban nem számít bele az úgynevezett rendelkezésre állási idő, amely ugyan a járművezetés szempontjából pihenőidőnek számít, de az autóbusz sofőrje általában nem hagyhatja el a pihenőhelyiséget, sok esetben pedig az is előfordul, hogy a buszvezető mostoha körülmények között a járművén ülve kénytelen várakozni.

A felperesek uniós jogszabályokra, irányelvekre és precedens étékű döntésekre hivatkoznak, amelyek álláspontjuk szerint bizonyítják, hogy a rendelkezésre állási idő is munkaidőnek számít, ha azalatt munkavégzés történik.

Az alperes viszont azzal érvel, hogy a munkavégzés szabályozása cégüknél mindenben megfelel az uniós előírásoknak, a rendelkezésre állási idő fogalma szerepel a Munka törvénykönyvében, arról ágazati megállapodások is születtek és tartalmazza azt a Vasi Volán Zrt.-nél érvényben lévő kollektív szerződés is. Ennek alapján az autóbuszvezetőknek helyi forgalomban a munkabérük 60 százalékát, helyközi forgalomban pedig a munkabér 65 százalékát számolják el.

Az alperes másként értelmezi a már említett uniós irányelvet és jogszabályt, szerinte a rendelkezési idő nem ismerhető el munkaidőként, ezért a kereset elutasítását kérte.
A bíró felhívására az első tárgyaláson mindkét fél úgy nyilatkozott, hogy lát esélyt peren kívüli egyezségre, így közösen a per átmeneti szüneteltetését kérték. Valószínűleg hasonló lesz a helyzet a többi, már kitűzött tárgyalás esetében is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását