2024. május 4. - Mónika, Flórián

Medián: a többség egyetért a kormánnyal

A Medián által megkérdezettek többsége egyetért azzal, hogy a pénzügyi válság miatt Magyarország a közelmúltban a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult segítségért, arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy a megítélt segítség az ország előnyére v
2008. november 9. vasárnap 17:32 - Hírextra
A november 3-án végzett felmérés szerint a nemzetközi pénzügyi válság, a forint- és részvényárfolyamok zuhanása továbbra is vezető helyet foglal el a lakosság érdeklődésében: a megkérdezettek 81 százaléka ezt nevezte meg az elmúlt hetek legfontosabb közéleti eseményeként.

A megkérdezettek döntő többsége arról is hallott, hogy Magyarország a közelmúltban pénzügyi segítség lehetőségét kérte a Nemzetközi Valutaalaptól, és 63 százalékuk egyet is értett a segítségkéréssel.

Az egyetértők aránya az MSZP szavazói körében a legmagasabb (83 százalék), a Fidesz-szavazók körében ez az adat 46 százalék.

Abban a kérdésben erősebben megoszlanak a vélemények, hogy az IMF által megítélt pénzügyi segítség végül is javít vagy ront Magyarország helyzetén. A hitelfelvételi lehetőség minden második (50 százalék) megkérdezett szerint az ország előnyére válik, ám 31 százalék (ezen belül a Fidesz-szavazók több mint fele) szerint inkább hátrányos lehet.

A legnagyobb ellenzéki párt szavazóinak többsége (64 százaléka) szerint már az is szégyen, hogy olyan nehéz helyzetbe került az ország, hogy külső támogatásra szorul.

A megkérdezettek többsége továbbra is úgy gondolja, hogy a pénzügyi válság Magyarországon akár egy évig (27 százalék) vagy annál tovább is eltarthat (43 százalék), ennek hatására pedig a lakosság továbbra is számos kedvezőtlen következménnyel számol. Szinte az összes megkérdezett tart az árak és a munkanélküliség emelkedésétől (96 százalék), a bérek vásárlóértékének csökkenésétől (90 százalék), valamint attól, hogy sok vállalkozás csődbe megy (89 százalék).

A forint árfolyamának romlását és a devizahitelek törlesztőrészleteinek nagyon jelentős mértékű növekedését továbbra is a nagy többség (84, illetve 86 százalék) valószínűsíti, bár ez az arány október vége óta valamelyest csökkent. Az IMF segítsége ugyanakkor némiképp stabilizálta a magyar pénzintézetekbe vetett hitet.

A válság kezelésével kapcsolatos javaslatok többsége kimondottan nagy elfogadottságnak örvend: a kormánytagok és a képviselők bérének befagyasztását például szinte az összes megkérdezett teljes mértékben elfogadhatónak tartja. A közszférában dolgozókat és a nyugdíjasokat érintő megszorítások érthető módon már kevésbé népszerűek, ám a többség még ezeket a javaslatokat is elfogadhatónak tartja.

A reprezentatív felmérést a Medián a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából ezer ember telefonos megkérdezésével végezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását