2024. május 7. - Gizella

8 százalékkal csökkennének a képviselői bérek

A képviselői jövedelmeket átlagosan 8 százalékkal csökkentené jövőre az MSZP - mondta Lendvai Ildikó frakcióvezető az MSZP kedd esti informális frakcióülése után.
2008. november 4. kedd 21:50 - Hírextra
Hozzátette: a frakció a feles többséget igénylő adótörvényekhez kíván akár egyedül is módosító indítványt benyújtani, hogy megváltoztassa a képviselői jövedelmek jelenlegi szabályozását.
"Nem véletlenül választottuk azt a formát, amelyhez elég a feles többség, unjuk az egymásra mutogatást, amelyben mindig a kétharmados egyetértésre kell várnunk, amely nehezen, vagy sohasem születik meg" - fogalmazott Lendvai Ildikó. A frakcióvezető azt is mondta, olyan megoldást kerestek, amelynek elfogadásához egy szövetséges is elég.

A képviselői jövedelmek módosításának alapelve, hogy a képviselők is részt vállaljanak a válságkezelés következményeiből olyan mértékben, mint a közszféra - fogalmazott Lendvai Ildikó. Emlékeztetett rá, hogy a köztisztviselői bérbefagyasztással a képviselői jövedelmek is automatikusan befagynak, ám ezen felül a közszféra elesik a 13. havi juttatástól is. A képviselőknek nincs 13. havi bérük, ezért kellene a jövedelmeiket, a bérbefagyasztáson felül, átlagosan 8 százalékkal csökkenteni.

A frakcióvezető a megoldási formáról nem mondott többet. Az MTI frakciótagoktól származó információi szerint azonban a javaslatok között szerepel a képviselői költségtérítés megadóztatása - ezt egyszerűbb megtenni, mint az alapdíjat megadóztatni -, ennek többféle módja elképzelhető, akár szja, akár ekho alá vonva e juttatást. Felmerült még az is, hogy a képviselői alapdíj egy meghatározott összegéről mondjanak le a képviselők. Az MTI úgy tudja, nagy vita bontakozott ki a frakcióülésen, főként a budapesti és a vidéki képviselők között, hiszen a költségtérítés mértéke attól függ, hogy ki hány kilométerre lakik a fővárostól.

Az MDF Országos Választmányának elnöksége vasárnap azt kérte a parlamenti frakciójától, hogy javasolja a többi frakciónak, mondjanak le a költségtérítés 18 százalékáról.
Tukacs István, az MSZP költségvetési bizottságának tagja a frakcióülés után elmondta, a képviselőcsoport támogatja a kormány új, a gazdaság fehérítését és a rendszer egyszerűsítését szolgáló adócsomagját. A cégautó adómértékéről és a háztartási költségek leírhatóságának mértékéről a frakció további vitákat folytat majd le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását