2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Mire jó a diákigazolvány?

Számos - főként utazási és kulturális - kedvezményre jogosít az állami szolgáltatások körében a diákigazolvány, amely a tanulmányi időszak végéig jár a diákoknak. Évente néhány ezer forintért lehet érvényesíteni, az ennek igazolására szolgáló matricát vi
2008. november 3. hétfő 09:21 - Hírextra
Az általános iskola első osztályától az egyetemi tanulmányok befejezéséig minden tanuló jogosult a diákigazolványra, amely egyaránt jár a nappali, az esti, s a levelező tagozatra járóknak. Hogyan és mennyiért juthat hozzá a diák, illetve milyen kedvezmények vehetők igénybe az igazolvánnyal? Ezt foglalja össze Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke:

- Minden fiatal abban az intézményben juthat hozzá a diákigazolványhoz, amelyikben tanul. Az igazolvány ára közoktatási intézményben tanulóknak ötszázötven forint, a főiskolai, egyetemi hallgatóknak pedig háromezer-hatszáz forint. A tanulóknak tizennyolc éves koruk után évente érvényesíteniük kell az igazolványt egy matricával, melyhez szintén az iskolában juthatnak hozzá. A felsőoktatásban tanulóknak félévente kell érvényesíteniük a diákigazolványt.
- Kötelező az igazolvány kiváltása?

- Nem, de a főiskolai, egyetemi hallgatóknak, a lakhelyüktől távolabb tanuló középiskolásoknak biztosan megéri, hiszen az utazási kedvezményt csak a diákigazolvánnyal vehetik igénybe. Egy kis faluban tanuló gyereknek talán nem szükséges kiváltani, mert például múzeumba, színházba, kirándulni általában az osztállyal megy, és így föltehetően nagyobb kedvezményt kap a belépőjegyre, mint a diákigazolvánnyal. Ha a családjával megy, akkor meg a családi kedvezmény lehet előnyösebb. Nem beszélve arról, hogy sok esetben nem a diákigazolványhoz, hanem az életkorhoz kötik a kedvezményt.

- Végül is: mire szolgál a diákigazolvány?

- Egyrészt igazolja a fiatal számára a diák jogviszonyt, másrészt vannak kedvezmények, amelyekkel nem élhet a tanuló a diákigazolvány nélkül. Gondoljunk a városi tömegközlekedésre vagy a vasútra. Igaz más kedvezmény jár a nappalin, estin, és megint más a levelező tagozaton tanulóknak, de mindegyik esetében jelentős az árengedmény. A nappalin és estin tanulóknak a kedvezményes árú bérlet a szünidőre is jár, a levelező tagozatosoknak azonban nem, és nekik szorgalmi időben is csak a lakóhely és az iskola közötti útvonalon. Csak az állami szolgáltatásban beszélhetünk egységes diákkedvezményről, más területeken - kereskedelem, idegenforgalom, kultúra stb. - a diákigazolvánnyal, és anélkül számos más kedvezményt kínálnak a fiataloknak.

- Az unió minden tagországában érvényes a diákigazolvány után járó kedvezmény? Például egy német fiatal nálunk, a magyar pedig német földön utazhat olcsóbban az igazolvány felmutatásával?

- Az Európai Unióban különválasztják a szociális juttatásokat a nem szociálisaktól, - a diákigazolvány az előbbihez tartozik. Ez azt jelenti, hogy a szociális kedvezményt csak az illető ország állampolgárai vehetik igénybe, illetve azok, akik huzamosan, négy-öt esztendeje abban az országban, városban élnek. Ebből következik, hogy a tartósan külföldön tanuló magyar diáknak, vagy a nálunk tartósan tanuló külföldi diáknak jár a diákigazolvány, és vele a sok, különböző kedvezmény. Egyébiránt a nemzetközi diákigazolvány az unió minden tagállamában - sőt azon kívül is - érvényes, a hozzá kötődő kedvezmények bárhol igénybe vehetők.

- Sajtóhírekból tudható: gyakran hamisítják a diákigazolványt...

- Szögezzük le, hogy a jelenlegi, plasztik alapú, lézergravírozású igazolványok nyomdai vagy iskolai dolgozó közreműködése nélkül nem hamisíthatók! Ugyanis csak a nyomdából kerülhet ki a kártya alapanyaga, és csak az iskolában tehetnek rá hamis adatokat. Egyébként nem az igazolványt, hanem általában az érvényesítő matricát hamisítják, és persze a főiskolai, egyetemi hallgatók számára. Úgy látszik, nekik az évi négy-ötezer forint is jelentős tétel, megéri, hogy csaljanak érte. Ez persze büntetendő cselekmény, éppen a napokban jelentettük fel a rendőrségen azt, aki az interneten megadott telefonszámmal hirdette, hogy olcsón ad érvényesítési matricát.
Forrás: MTI-PRESS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását