2024. május 2. - Zsigmond

Kálmán Imrére emlékeztek

Kálmán Imrére, a világhírű operettszerzőre emlékeztek születésnapja alkalmából a hétvégén Budapesten és szülővárosában, Siófokon: a Budapesti Operettszínházban díjakat adtak át, a Balaton-parti településen pedig háromnapos rendezvénysorozatot tartottak.
2008. október 27. hétfő 11:27 - Hírextra
A magyar operett napját 2002 óta ünneplik Lehár Ferenc halálának és Kálmán Imre születésének évfordulóján, október 24-én.

A Budapesti Operettszínházban ebből az alkalomból tartott ünnepségen az év operettszínésze díjat Vadász Zsolt, az év musicalszínésze díjat pedig Vágó Bernadett vehette át. A fiatal tehetségeknek járó Marsallbot-díjat Kerényi Miklós Máté érdemelte ki. Életműdíjat kapott Kállay Bori, a Bársony Rózsi-emlékgyűrűvel pedig Peller Annát jutalmazták.

A díjátadó után nagyszabású gálaműsorral emlékeztek Kálmán Imrére: részletek hangzottak el a nemrégiben felújított Csárdáskirálynőből, a Bajadérból és a Marica grófnőből is. Emellett ugyancsak részleteket mutattak be Lehár Ferenc A víg özvegy című darabjából és a Dr. Bőregér című Johann Strauss-produkcióból is.

Siófokon első alkalommal rendezték meg a Kálmán Imre Napokat a zeneszerző nevét viselő kulturális központban. A hagyományteremtő szándékkal tartott háromnapos eseményen operett-, balett- és musicalgálát láthatott a közönség, szombaton mutatták be a Soproni Petőfi Színház előadásában a Cirkuszhercegnő című operettet, vasárnap este pedig A csárdáskirálynővel, a Komáromi Jókai Színház előadásával zárult a fesztivál.

Kiss László, a Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatója az MTI-nek hétfőn elmondta: bár volt bennük félsz a háromnapos rendezvénnyel kapcsolatban, hiszen minden első próbálkozás "kockázatos", nagy volt az érdeklődés a programok iránt, sokan látogattak el az eseményekre. Az igazgató a tapasztalatok alapján úgy vélte: érdemes a jövőben is nagyszabású műsorokkal emlékezniük a világhírű operettszerzőre. A Balaton-parti város kulturális központja egyébként tavaly, Kálmán Imre születésének 125. évfordulóján vette fel az operettkirály nevét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását