2024. május 2. - Zsigmond

A gyerekeket is megilleti az emberi méltósághoz való jog

Az emberi méltósághoz való jog megilleti a gyermekeket is, az ő jogaik nem kisebbek, hanem mások, speciálisak - hangsúlyozta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Budapesten hétfőn tartott gyermekjogi konferenciához intézett üzenetében, amit video
2008. október 27. hétfő 13:07 - Hírextra
Szabó Máté, aki külföldi útja miatt nem tudott részt venni a konferencián, üzenetében arról beszélt: Magyarország csatlakozott a gyermekjogokat érintő nemzetközi egyezmények nagy többségéhez, a problémát nem a paragrafusok, jogszabályok hiánya jelenti, hanem azok nem megfelelő végrehajtása, gyakorlati alkalmazása.

Az ombudsman ez év tavaszán hat évre szóló gyermekjogi programot indított, amelynek keretében fokozott figyelemmel kísérik a gyermekek jogainak érvényesülését, illetve kiemelten kezelik a gyermekektől érkező, vagy a gyerekek érdekeivel kapcsolatos panaszok vizsgálatát.
Az országgyűlési biztos kitért arra, hogy a nemzetközi megállapodások három alappilléren nyugszanak, ezek az alappillérek: védelem, ellátás, részvétel.

A védelem tekintetében fontosnak nevezte, hogy azoknak a hatósági eljárásoknak a során, amelyekben gyermekek érintettek, az ő sajátos világuknak, gondolkodásmódjuknak a törvényszerűségeit is vegyék figyelembe.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a mai világban egyre több veszély jelentkezik a családokban is, pedig a gyerekek számára ezeknek kellene lenniük a legfőbb "védőbástyáknak". Az ilyen konfliktusokkal a gyermekvédelmi intézményhálózat hivatott foglalkozni, amely Szabó Máté véleménye szerint nem működik Magyarországon megfelelő hatékonysággal.

A gondok között említette a gyermekszegénységet, amelynek aránya a legfejlettebb országokban 10 százalék körüli, míg a közép-európai országokban, így Magyarországon 20-25 százalék.
A részvétellel kapcsolatban a biztos kiemelte: a gyermekjoggal foglalkozó, illetve az érintett intézmények tegyék lehetővé, hogy a gyermekek és a felnőttek minél jobban megismerhessék jogaikat. Említést tett arról, hogy az Országgyűlési Biztosok Hivatala (OBH) honlapján interaktív oldalakat működtetnek, ezeken a gyermekek tájékozódhatnak jogaikról, választ kaphatnak az őket foglalkoztató, őket érintő kérdésekre.

Péterfalvi Attila, az OBH hivatalvezetője a jogtudatosítás fontosságára hívta fel a figyelmet, mert - mint mondta - ez az egyik alapja annak, hogy a mostani gyermekek később toleráns, felelős, a saját jogaikért kiálló emberekké váljanak, akik mások jogait is megfelelően tisztelik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását