2024. május 2. - Zsigmond

Megemlékeztek az írók

A magyar írók szerepe a forradalomban nagyobb annál, mint amit a krónikák feljegyeztek. A forradalom gyutacsa az irodalmi művekben rejlett, nem volt hajlandó hazudni egyetlen tisztességes író sem - mondta Ágh István költő csütörtökön a Magyar Írószövetség
2008. október 23. csütörtök 14:50 - Hírextra
Ágh István szavai szerint ők vonulnak a filmeken, ők állnak a fotókon, ott vannak mindenütt a tömegben, a sortűz iszonyú perceiben, a napfényesnek induló délelőttől kezdve addig a pillanatig, amikor a "lobogás gyűrődéssé fagy". Az 56-os forradalom legifjabb képviselőire vár, hogy közelebb hozzák a történelmet, az akkori fiatalok ma már hatvanas éveikben járnak, kevesen vannak - tette hozzá.

Ágh István felidézte a forradalom leverését követő eseményeket is, amikor az "idegen tankból kibújó" karhatalmak a forradalmárokat keresték, és a Bajza utcai házat az összeesküvés fészkének tekintették. Az írópereket a Nagy Imre perrel párhuzamosan készítették elő - mondta.

A Bajza utcai ház falán található tábla felirata szerint "e helyen gyülekezett irodalmunk színe-java az 1956-os magyar forradalom szellemi előkészítése, megóvása és utóvédküzdelme idején"; a táblánál az emlékezés virágait és koszorúit az Oktatási és Kulturális Minisztérium Művészeti Főosztálya, a Fidesz Képviselőcsoport, a Magyar P.E.N. Klub, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Irodalmi Tagozata, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Írók Szakszervezete, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, a József Attila Kör, a Fiatal Írók Szövetsége, a Magyar Írószövetség képviselői helyezték el, s a lengyel írók nevében is került virág az emlékezés táblájára.

Az ünnepséget követően adták át az Arany János-díjat; az elismerés tulajdonosai az idén Szilágyi István író és Marshall László költő, műfordító lettek. Mint azt Vasy Géza, az Írószövetség elnöke kijelentette: egyhangú döntést hozott a kuratórium, csupán az a kérdés merült fel bennük, miért csak most ítélték oda a két alkotónak.

Szilágyi István, miután átvette a Kő Pál szobrászművész alkotta szobrot, elmondta: szívesen élne még pár évet, hogy megfeleljen azoknak a dicsérő, elismerő szavaknak, amelyeket az utóbbi hetekben kapott. Az elismerésekből további várakozást vél kihallani - hangsúlyozta az Agancsbozót, a Hollóidő és a Kő hull apadó kútba című regények szerzője. Szilágyi Istvánt Márkus Béla méltatta, beszédében megidézte Arany János költő alakját, balladáit, s kiemelte: ahány alak, annyi balladás sorsszerűség van az alkotó Szilágyi István műveiben is.

Marshall László költő a díj átvételét követően megjegyezte: olvasva néhány saját versét úgy érzi, mintha nem is ő írta volna. "Amikor a vers szalad a maga útján, könnyen kisiklik, s elviszi az embert valamilyen irányba" - hangsúlyozta Marshall László. Van azonban egy olyan pont, amikor meg lehet fogni, meg lehet határozni a végső célt, ahová el akar jutni a költő, s ez vagy sikerül, vagy nem - fejtegette.

Mezei Katalin Marshall Lászlót jellemezve kiemelte: hittel és szeretettel élő ember, akit a humor, az önirónia és a groteszk jellemez.

Kovács István, az Arany János Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntő szavait azzal kezdte: a kassza üres, ez jelzi íróink támogatottságát is. De Batthyány Lajos is ezt mondta egykor Kossuth Lajosnak, s az üres államkassza ellenére meg lehetett vívni a függetlenségi háborút - hangúlyozta az elnök.

A Magyar Írószövetség 1989-es közgyűlése határozta el, hogy alapítványt hoz létre a magyar irodalom értékeinek védelmére, gondozására. Az Arany János Alapítványt 1990 tavaszán jegyezték be.

A szervezet 1995-ös közgyűlése határozott az Arany János-díj adományozásáról. Az elismeréseket minden évben a névadó halálának hónapjában, októberben adják át. Első ízben 1996-ban osztották ki az elismerést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását