2024. május 3. - Tímea, Irma

Putyin végre műholddal is figyelheti kutyáját

Immár orosz műholdas helyzet-meghatározóval is nyomon követheti Konit, Oroszország első kutyáját gazdája, Vlagyimir Putyin kormányfő, az orosz lapok beszámolója szerint az orosz GLONASZSZ rendszerhez kapcsolódó nyakörv pénteken került Koni nyakára.
2008. október 18. szombat 13:43 - Hírextra
Szergej Ivanov, a rendszer fejlesztéséért felelős miniszterelnök-helyettes Putyin korábbi érdeklődésére már nyárra ígérte a becses holmit, de végül szeptemberben adta át a kormányfőnek, s csak pénteken helyezték az eb nyakára.

Putyin előbb aggódott, mert a hírek úgy szóltak, hogy a készülék nagy és nehéz, de mivel megnyugtatták, hogy mindössze 170 gramm a súlya, végül felcsatolta. Mindenesetre megkérdezte a fekete labradort, hogy tetszik-e neki az ajándék, majd "tolmácsolta" is Koni véleményét azzal, hogy tetszik neki, hiszen csóválja a farkát.

Valójában nem lehetett kipróbálni a berendezést, mert Koni nem volt hajlandó eltávolodni gazdájától, akinek nyilván nincs túl sok ideje foglalkozni vele.
Ivanovnak azzal mindenesetre sikerült eldicsekednie, hogy a szerkezet energiatakarékos, amennyiben csak akkor lép működésbe, ha a kutya mozog vele.

A GLONASZSZ (Globális Navigációs Műhold Rendszer) az amerikai GPS műholdas helyzet-meghatározó rendszer orosz megfelelője. Fejlesztése a 70-es években kezdődött, s 1993-ban részben használatba vette a hadsereg. A teljes rendszer a tervekhez képest késésben van, még messze nincs a helyén a 24 műhold, amely az egész világ lefedéséhez kellene. A Roszkoszmosz 2011-re ígéri, hogy 30 műholddal működik majd a komplett rendszer.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását