2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kitörhet a harmadik háború?

Belháborúból lassan országhatárokat átlépő, beláthatatlan következményekkel járó eseményekké fajulhat az ottani konfliktus, miközben az ENSZ békefenntartói tehetetlenek. A második kongói háború után - mely a II. világháború óta a legtöbb halálos áldozatot
2008. október 17. péntek 08:59 - Pásztor Balázs


2001 januárjában egy merényletben meghalt Kabila, így fia vette át az elnökséget, kinek személye még amerikai elemzők szerint is „pozitív változásokat fog hozni a kialakult tragikus helyzetre”. Egy amerikai találkozón egyeztetett is Ugandával és Ruandával, és megállapodtak, hogy a két ország folyamatosan visszavonja erőit Kongóból. Áprilisban az ENSZ vizsgálatot indított a Kongóból illegálisan exportált nyersanyagok (olaj, gyémánt, réz) ügyében és bűnösnek találta Ruandán és Ugandán kívül Zimbawe-t is, így ellenük szankciókat helyezett kilátásba.

2002-ben viszonylagos béke volt. Azonban Ruanda helyzete a segélyek befagyasztása miatt katasztrofálissá változott, ráadásul a banyamulenge-ok (kik a lázadók nagy többségét adták) is kezdtek ráunni a ruandai katonai irányításra. Bár április 19-én megszületett a Napváros Egyezmény, melyben deklarálták Kongó egyesített, többpárti kormányát és demokratikus választások kiírását, de meg sem említették benne a nem hivatalosított katonai állományt, ami igencsak aláásta a dokumentum fontosságát – azonban a harcok az irat hatására csökkentek. Szeptember-októberben Kongó, Ruanda és Uganda hivatalosan is békét kötött, és az említett két ország elkezdte visszavonni katonáit Kongóból.

A háború egyéb tragédiái
A világi életből teljesen kimaradó, Közép-Afrika őserdeiben élő pigmeusoknak igazi sorscsapás volt a háború. Rájuk minkét fél sportból vadászott, mint az állatokra, és húsukat elfogyasztották, mivel mágikus erőket tulajdonítottak neki. A nemzeti parkok ritka vadállománya is drasztikusan megcsappant: a vízilovak száma például 900-ra esett vissza a korábbi 29.000-ről.
Majd 2003-ban megszületett a az Átmeneti Egyezmény, mellyel hivatalosan lezárták a háborút. 5,6 millió ember halt meg a harcokban és következményeiben, és még ennél is többre tehető az otthonukat elveszítő családok, és megerőszakolt nők száma.

Készülődő harmadik

A konfliktus azonban több helyen folytatódott, bár már nem nemzetközi, „csak” belső szinten Kongóban (a „háborún belüli háború” Ituriban, Észak és Dél Kivuban a jól ismert etnikai villongások [amikbe néha Ruanda is beleavatkozott], és Katangában, ahol a Kabila által létrehozott Mai-Mai csoport csúszott ki a kormány irányítása alól). A 2006-os választásokon újra legalizálták Laurent Kabila-t, mint elnököt, mellette Adolphe Muzito, a volt pénzügyminiszter lett a miniszterelnök (bár ekkor is akadt némi tömegverekedés és másfél tucat halott). Hiába azonban a demokratikusan megválasztott kormány, így sem tudnak rendet tartani a térségben, még az ENSZ és az Afrikai Unió segítségével sem. 2007-ben újabb tutsi-hutu katonai összecsapás robbant ki, majd 2008-ban konfliktusok törtek ki a kormány és a húsznál is több lázadó csoport között (a tizenhétezer kéksisakos jelenléte sem használt semmit).

Háború Kongóban
Az itteni háborúkat nem hatalmas összecsapásokkal, felállított seregekkel, konkrét felettes beosztással és egész területekre való irányítással kell elképzelnünk. Több száz egymással szövetségben vagy épp ellenségben álló csoportokról és az államok hadtesteiről van szó, akik semmivel sem jobbak az egyéb csoportoknál (gyerek katona, nemi erőszak vagy mészárlás terén). Az őserdő nagy részét senki sem akarja irányítani, így harcok leginkább fontosabb támaszpontokért, városokért, repterekért, kikötőkért, nyersanyagbázisokért és útvonalakért folynak. Párezer főnél sosincs együtt több katona, így egy „mindent eldöntő” ütközet vagy hadmozdulat sem lehetséges, ami tovább nyújtja a vérontás idejét. A háborúk bevett formája a dzsungelharc, melyben – a rossz kommunikáción, valamint a katasztrofális láthatósági viszonyok okán – néha szövetséges csapatok is harcba keverednek egymással.
A jelenlegi harcok egy Nyugat-Európa méretű térségben zajlanak, közel az Ugandai és Ruandai határhoz. A lázadók legnagyobb vezére, Laurent Nkunda (aki azt állítja, hogy csupán a tutsi lakosságot védi a hutu szélsőséges milicistáitól) és a kormány közti konfliktus az utóbbi időben egyre csak éleződött, és egyre több halottat követelt. Most azonban, a kormány állítása szerint Ruanda áll Nkunda mögött, és épp egy átfogó támadást készít elő, mivel még mindig az ország ásványkincseire fáj a foga. Ruanda nevetségesnek tartja az állítást, míg az ott lévő ENSZ-erők nem bírnak még érdemi állást foglalni.

A Monuc vizsgálatot indított az ügyben, de az itt megbúvó káoszt nehéz lesz bizonyíthatóan feltérképezni. Az sem segíti munkájukat, hogy Nkunda katonái ruandai egyenruhát hordanak és ugyanolyan nyelvet beszélnek a határ mindkét oldalán. A konfliktuson az se segít, hogy Ruanda is többször vádolta Kongót a nála tevékenykedő hutu felkelők támogatásával. Bármelyik eshetőségre is találjanak bizonyosságot, újabb háború robbanhat ki a kontinensen, amit már a nyugat sem fog figyelmen kívül hagyni – tanulva a II. kongói háború eseményeiből. Bernard Kouchner francia külügyminiszter kijelentése is alátámasztja ezt az állítást:" Attól félünk, hogy egy újabb, hatalmas és rettenetes ,mészárlás fog kezdődni az északi területeken és Kivuban." Ha figyelembe vesszük egyrészt a kontinens, másrészt a globális politika jelenlegi feszült helyzetét, magunk is levonhatunk olyan következményeket, amik nem épp optimista világszemléletre adnak okot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását