2024. május 6. - Ivett, Frida

Orbán is ott lesz

Orbán Viktor ott lesz a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére szombatra összehívott nemzeti csúcson. Ezt maga a Fidesz elnöke jelentette be a Hír Tv hétfő esti műsorában, ahol arról is beszélt, hogy a kormány válságkezelő 12 pontja valójában eg
2008. október 14. kedd 06:30 - Hírextra
"Mindenki elmegy, aki meghívót kapott, én is kaptam" - mondta Orbán Viktor.
A pártelnök szerint ritka alkalomról van szó, de Magyarországot komoly veszély fenyegeti, ez pedig nem a pénzügyi válság, hanem az a "gigantikus megszorító csomag", amit a kormány rakott össze.

Elismerte ugyanakkor, hogy a 12 pont közül van olyan, amelynek semmi köze a megszorításokhoz és elfogadható, de a szerinte a "szíve közepe a javaslatnak maga a megszorítás".

Mint mondta, a kormány a lehető legrosszabb választ akarja adni a pénzügyi válságra, be akarja fagyasztani a béreket, és következésképpen a nyugdíjakat, valamint el akarja halasztani az adócsökkentést, ami nem erősíteni és védeni fogja az országot, hanem tovább fogja gyengíteni.

"A pénzügyi válságra adott kormányzati válasz komoly fenyegetés, ezt ki kell védeni. Összefogásra van szükség a kormány megszorító csomagja ellen" - fogalmazott a pártelnök, akit a kormány mostani intézkedési csomagja a 2006 nyarán bevezetett megszorításokra emlékeztet.

Orbán Viktor hangsúlyozta: azért megy el a nemzeti csúcsra, hogy arra bíztassa a jelenlévőket, ne engedjék, hogy kormány megszorító csomagot vezessen be. Nem arról van szó, hogy pártok vagy személyek kedvelik-e egymást vagy nem, hanem arról, hogy mire van szüksége az országnak - fogalmazott.

"Egyetlen épelméjű magyar ember nem kérheti tőlünk, hogy fogjuk össze egy elhibázott, rossz válságkezelő program mögött" - válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy rossz üzenete lehet, ha nem fognak össze a kormány által javasolt kérdésekben.

Szerinte a szocialisták több éve rossz irányba viszik az országot, ehelyett kellene egy másik politika, a világon végigsöprő válság szelét "be kellene fordítani Magyarország vitorlájába", és végre fel kellene adni a megszorításokra épülő gazdaságpolitikát, el kellene indulni a növekedés irányába.

Kiemelte: a kormány csomagjával szemben ott van a Fidesz adócsökkentésre építő 7 pontos növekedési csomagja. Orbán Viktor úgy látja, hogy jelenlegi helyzetben az igazi veszély az, ha a vállalkozások nem jutnak forráshoz a bankoktól, akkor el fogják halasztani a beruházásokat. Szerinte ilyenkor a megoldás az adócsökkentés, amelynek célzottan a kis- és középvállalkozásokra kell irányulnia. Le kell csökkenteni adókat, ezáltal nő a magyar gazdaság teljesítménye, nő a vásárlóerő, és ezáltal teremthető szociális biztonság - mondta a pártelnök.
Orbán Viktor a forint elleni spekulációról azt mondta: ilyen volt és lesz is még, Magyarország azért vált célponttá, mert az utóbbi évek szocialista kormánya legyengítette az országot. Gyenge valuta, gyenge ország, gyenge kormány - tette hozzá.

A pártelnök arról is beszélt, hogy a szocialisták támogatásának hiánya miatt a betétek védelméről szóló, hétfőn elfogadott törvény alapján az állam nem teljes mértékben, hanem csak 13 millió forintig biztosítja a betéteket, ezen felül a törvény preambulumában csak egy jogilag semmire nem kötelező "kormányzati jókívánság" szerepel.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva ismét az előre hozott választások fontosságáról beszélt, szerinte a mostani helyzetben is ez a legjobb megoldás, hiszen 90 napon belül új kormány állhatna fel. Szerinte ugyanakkor a nemzeti csúcson nem lesz erről szó, ennek a parlamentben kellene eldőlnie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását