2024. május 2. - Zsigmond

Spanyolország átadta Perunak a Patterson-gyűjteményt

A spanyol hatóságok hétfőn átadták a perui illetékeseknek az úgynevezett Patterson-gyűjtemény 243 darabját, amelyek kétes eredetére egy Santiago de Compostelában rendezett kiállítás nyomán figyeltek fel - már csaknem tíz éve.
2008. október 13. hétfő 19:17 - Hírextra
A 66 éves Costa Rica-i műkereskedő és diplomata sokak szerint valójában csempész és hamisító, de a kalandos pályát bejárt Leonardo Augustus Patterson ismételten leszögezi, hogy semmiféle törvénybe ütköző cselekedetet nem követett el.

Nevére akkor figyelt fel a szélesebb nyilvánosság, amikor a spanyol rendőrség 1997-ben lefoglalta 1760 pekolumbiánus művészeti alkotásból álló kollekcióját, amelyet egy Santiago de Compostela városában lévő raktárban őrzött, majd a gyűjtemény leltárát az Interpol révén valamennyi latin-amerikai országhoz eljuttatta azzal a kéréssel, hogyha onnan eredő alkotást találnak benne, nyújtsák be írásban a visszaszolgáltatásra vonatkozó kérelmüket.

Eddig Peru tett így egy 31 darabból álló prekolumbiánus gyűjtemény tekintetében, és 2007 decemberében vissza is kapta azt, a spanyol sajtó szerint pedig Mexikó és Guatemala is igényt tart a gyűjtemény egy részére.

A spanyol igazságszolgáltatás nem tartotta indokoltnak az egész gyűjtemény elkobzását, és a perui hatóságok által igényelt darabok kivételével valamennyit egy Santiago de Compostela városában lévő raktárban helyezte el.

Márciusban Patterson titokban Németországba szállíttatta a gyűjteményt, egy nyilatkozata szerint azért, nehogy az szétszóródjon a különböző latin-amerikai országok között. Áprilisban a német rendőrség Münchenben megtalálta és elkobozta a ládákba csomagolt kollekciót, a spanyol kormány pedig a gyűjtemény visszaszolgáltatását ígérte az érdekelt latin-amerikai országoknak.
A hétfőn Perunak átadott 243 prekolumbiánus ősi indián tárgyat legutóbb a madridi Amerika-múzeumban őrizték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását