2024. május 8. - Mihály

Lendvai ellenzéki vezéreknek írogat

Nyílt levéllel fordult Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője Navracsics Tibor (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) frakcióvezetőhöz, amelyben arra kéri őket, biztosítsák pártjuk képviselőinek részvételét a nemzetbiztonsági bizottság ülésein, hogy az elláthas
2008. október 9. csütörtök 22:00 - Hírextra
Az MSZP frakcióvezetője az is kéri, hogy a Fidesz-frakció delegáljon a bizottságba más képviselőket Demeter Ervin és Kövér László helyett, mivel ők érintettek lehetnek az ügyben.
Lendvai Ildikó levelében emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága október 6-i állásfoglalása szerint sérti a házszabályt, hogy a két ellenzéki párt képviselői nem vesznek részt a bizottság ülésein.

Súlyosbítja a jogsértő helyzetet, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi törvény szerint a bizottság elnöke csak ellenzéki képviselő lehet, Simicskó István elnök úr viszont - állandó távolléte miatt – elnöki feladatai fontos részét nem tudja ellátni - mutat rá az MSZP frakcióvezetője.

"Közérdek, hogy kiderüljön, működött-e, és kiknek a segítségével törvényen kívüli árnyék-titkosszolgálat. Közérdek, hogy kiderüljön, képesek lehettek-e egyesek turkálni állami-, magán- és üzleti titkok között, megszerezhették-e magánemberek és magáncégek levelezését, híváslistáit, feltérképezhették-e közemberek és közéleti szereplők kapcsolatrendszerét" - fogalmaz a kormánypárti politikus. Hozzáteszi: a tisztánlátáshoz az Országgyűlésnek is hozzá kell járulnia, s az erre hivatott, minden szükséges joggal felruházott egyik fórum az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága.

Lendvai Ildikó levelében örömét fejezi ki, hogy a bizottság elnöke végre összehívta a testület ülését. "A fizetett bojkott azonban folytatódott": az ülésen továbbra sem jelentek meg a két ellenzéki párt képviselői - írja.

A nemzetbiztonsági bizottsági üléseken azóta nem vesz részt Kövér László, Demeter Ervin és Simicskó István, hogy a kormányfő Szilvásy György titokminiszter javaslatára - a testület elutasítása ellenére - Laborc Sándort nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójává, még 2007 decemberében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását