2024. május 4. - Mónika, Flórián

A szaktárca kíváncsi

z Önkormányzati Minisztérium szeretné megismerni a tűzoltók érdekvédelmi szervezetének valós igényét a pótlékokról illetve a munkaidőről, és szeretné megkezdeni a tárgyalásokat - mondta Gyenesei István, az önkormányzati tárca vezetője kormányszóvivői tájé
2008. október 6. hétfő 13:54 - Hírextra
A tűzoltók munkabeszüntetést helyeztek kilátásba, mert nehezményezik, hogy hetente 48 órát kell dolgozniuk, szemben más rendvédelmi szervvel, ahol az előírás 40 óra, a jövő évi költségvetésben pedig nem szerepel a tűzoltók munkaidejének módosítása.

"Az érdekvédelmi szervezetekkel napi kapcsolataink vannak, ezt a típusú elvárást a sajtóból tudtuk meg" - mondta a miniszter hozzátéve, hogy Magyarországon 2006. január elsejéig 54 órás munkahét volt a tűzoltóságoknál. Ezt követően folyamatosan, évente két órával csökkent. A jelenlegi 48 órás munkahét megegyezik az uniós szabályokkal. Gyenesei István megjegyezte, a munkaidő csökkentése miatt ezerrel emelték a tűzoltók számát.

A miniszter szavai szerint minden olyan megoldásban partnerek, ami törvényesen lehetővé teszi, hogy a plusz munkaért járó béreket kifizessék. Úgy látja, mintha az érdekvédelmi szervezeten belül sem egyeztetett, koordinált, általános álláspontról lenne szó. Azt valószínűsíti, hogy az érdekvédelmi szervezet vezetésének egy szűkebb része, egyes szereplői fogalmazták meg ezt az elvárást a hétvégén.

Hócza György, a Hivatásos Tűzoltók Független
Szakszervezetének ügyvivője az MTI-nek vasárnap azt mondta: a sztrájkba lépést fontolgatják a tűzoltók, miután a jövő évi költségvetés tervezetéből kiderült: a kormány nem tervezi pótlékuk rendezését, miközben a fegyveres és rendvédelmi szféra többi szervezeténél ezt megteszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását