2024. május 3. - Tímea, Irma

Botrányszag a színházban

Az Új színház kevesebb lett egy Jászai Mari-díjas művésszel. Dengyel Iván egészen furcsa módon került ki a színházból. Márta István igazgató és Dengyel Iván másképp emlékeznek az esetre.
2008. október 4. szombat 07:59 - Hírextra
Furcsa történet zajlik az Új Színház színfalai mögött. Sőt, valójában konkrétan a falakon. A színház oldalán nemrég a következő írás jelent meg Márta István igazgató aláírásával:

T. Társulat,

Dengyel Iván az új évadban Kolozsváron vállalt szerepeket. Erről az évad elején értesített bennünket. Szerepét a Fösvényben Papp Zoltán veszi át. Dengyel Ivánnak pedig sok sikert kívánunk.

Dengyel Iván
1969: Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola, Marosvásárhely
1969- sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház
1972- Szatmári Északi Színház,
1982- Szabadfoglalkozású színész Magyarországon,
1985- Madách Színház,
1993- Katona József Színház,
1994- Új Színház.
1999: Jászai Mari-díj

Fontosabb szerepei:
Szép Ernő: Patika Postamester úr
Csehov: Ivanov Koszih
Brecht: Egy nagyváros dzsungelében Féreg
Goldoni: Chioggiai csetepaté Toni
Cervantes: Szószátyárok Csendbiztos, Koma, Pancracio
Csehov: Jubileum Luka, Csubukov
Moliėre: A mizantróp Orante
Feydeau: Bolha a fülbe Feraillon
Lőrinczy – Melis: A csoda alkonya Tanító
Bulgakov: Álszentek összeesküvése Jean-Jacques Bouton
Osztrovszkij: Jövedelmező állás Juszov
Ezzel gyakorlatilag megváltak a 14 éve a színházat erősítő, Jászai Mari díjas színésztől. A kiírás azonban megtévesztő. Azt sugallja, a színházigazgató Dengyel Ivántól tudta meg, hogy ő Kolozsváron kíván dolgozni. Valójában ez két oldalról is megkérdőjelezhető. Először azonban álljon itt Dengyel Iván válaszlevele, amit pénteken tett közzé.

Tisztelt színész kollégák!

Kénytelen vagyok pontosítani Márta István igazgató baráti, meleghangú, a színházban közzétett, személyemet érintő hírlevelét.

Ez év április havában történt szerződtetési tárgyalás során sem új szerep, sem éves szerződési ajánlatot nem kaptam, az eddig folyosított minimálbérre sem. Nem volt kétséges az eljárás célja, megértettem.


Továbbá, a kolozsvári Csehov: Három nővér c. produkcióra Márta István maga írta alá a hivatalos kikérőmet, még 2007. augusztusában!

Így nem tartottam kötelességemnek bármit is bejelenteni.

Az ügy előzménye, hogy a színésznek Márta István egy év végi beszélgetésen elmondta, nem tud szerződést ajánlani neki a következő évre. Ezzel gyakorlatilag kitette a színházból. Dengyel Iván a Hírextra megkeresésére elmondta: mivel az igazgató nem hosszabbította meg a szerződését a 2008/2009-es évadra, kénytelen volt más színház után nézni. Ekkor merült fel a Kolozsvári Állami Magyar Színház, ahol Tompa Gábor igazgató már tavaly felkérte a Három nővér című produkcióban Csebutikin szerepére. Ez betegség miatt csak idén került bemutatásra.

Mivel közben Márta István nem hosszabbított szerződést vele, természetes út volt, hogy Dengyel a Kolozsvári Színházban más szerepeket is elvállal. Mégis úgy tűnik, Márta István úgy kívánja beállítani a történetet, mintha Dengyel Iván puszta szeszélyből döntött volna úgy, hogy elhagyja a színházat.

Megkerestük Márta Istvánt is, aki elmondta: a nyár folyamán többször telefonáltak Dengyel Ivánnak, hogy tárgyaljanak a szerződéséről, de nem tudták elérni. Majd nyár végén megtudták, hogy Kolozsvárra szerződött. Az ellen Márta István határozottan tiltakozik, hogy ő rúgta volna ki a színészt. A felújító próbák előtt Márta felhívta Dengyelt, amikor is azt a választ kapta: Kolozsvárra szerződött.

Az ügy minden jel szerint véget ért. Dengyel Iván Kolozsváron folytatja pályáját, Márta István pedig az Új színház igazgatójaként, egy Jászai Mari-díjas színésszel gyengébb teátrumban. Hogy ez kinek jobb, nem tisztünk eldönteni. Az azonban tény: a Tompa Gábor által vezetett kolozsvári társulat Ványa bácsi című előadása nyerte idén a legjobb magyar előadás díját, valamint a színház megbecsült tagja az európai színházi élet legnívósabb csoportjának, az Európai Színházak Egyesületének.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Sedi
2008. október 14. 10:47
Ja, és martaistvánról hallottunk már néhány dolgot ahhoz, hogy legalábbis megkérdőjelezzük, hogy ki csúsztat. De azt hiszem, a teljes igazság sohasem fog kiderülni...mint általában.
Sedi
2008. október 14. 10:36
Az lehet, hogy színházbajáró, de az Új Színház úgy látszik kimaradt, ezért nem ismeri Dengyel Ivánt. Most meg már mehet Kolozsvárra, hogy megismerje. Érdemes... nem csak miatta, az egy más fajta színjátszás, mint ami itt zajlik.
2008. október 13. 15:44
én is szeretek színházba járni, szeretem a színházat, és az előző beíróval ellentétesen, én tudom, hogy ki az a Dengyel Iván. Bár Márta István leveléből ki lehet következtetni, hogy az Új Színház tagja/volt?!...érdekes a pszichológia. Magamról és még sok más emberről tudom, ha valakinek igaza van, akkor hevesen védekezünk. Amennyiben nem helytálló valami, arra az ember kevésbé szokott reagálni. Érdekes az Igazgató úr reakciója, ezt valószínűleg Dengyel és Márta Úr tudja eldönteni, hogy mi igaz és mi nem....azonban számomra nagyon érdekes, hogy az Új Színházban játszott sok jó darabban, ha jól emlékszem Dengyel Ivánnak csekély szerepei voltak. Ha az igazgató úr úgy gondolta/gondolja, hogy Dengyel úr jó színész, akkor miért nem játszott több előadásban...és egyhatvan év körüli, Jászai Mari díjas színésznek ennyi lenne a fizetése?! Elkeserítő. Mindemellett sajnálom, hogy nem láthatom egy jó darabig hazai színpadon, de sok sikert kívánok én is.
Juhász Krisztina
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását