2024. május 3. - Tímea, Irma

Tömeges elhízás

A híresen egészséges mediterrán étrend szülőföldjén, Görögországban járványszerűen terjed az elhízás: az ENSZ nyáron készült felmérésének adatai szerint a gyermekek kétharmada, a felnőttek háromnegyede túlsúlyos az egykor "100 évig is elélő" lakosairól hí
2008. október 2. csütörtök 17:00 - Hírextra
A főként halból, tejtermékekből, olívaolajból, zöldségekből és gyümölcsökből álló étrendre manapság jóval nagyobb valószínűséggel bukkanhatunk London vagy New York elegáns éttermeiben, mint származási helyén: a hosszú és egészséges élettel régóta összefüggésbe hozott diéta, amely bizonyítottan csökkenti a rákos megbetegedések és a szívroham kockázatát, őshazájában - amelynek lakosai édességboltok, pizzázók, gyorséttermek és fagyizók bűvöletében élnek - eltűnőfélben van - derül ki az Inernational Herald Tribune cikkéből.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének nyáron közreadott beszámolója szerint az országra jellemző étrend "haldoklik". Felmérésük szerint Görögország vezeti a "legelhízottabb országok" európai listáját a maga 75%-ban túlsúlyos, illetve elhízott felnőtt lakosságával. Az elhízott, magas vérnyomással, diabétesszel, illetve koleszterinproblémákkal küzdő gyermekek száma szintén rémisztő gyorsasággal növekszik: 1982 és 2002 között például megduplázódott a túlsúlyos 12 évesek száma, és szakértők szerint a jelenség egyre súlyosabb méreteket ölt.

Olaszország és Spanyolország szintén elöl szerepelnek az európai listán: felnőtt lakosságuk több mint 50 százaléka elhízott, míg Franciaországban és Hollandiában ugyanez az arány 45 százalék.
Az egészségtelen táplálkozás Mekkájának tartott Egyesült Államokban a 20 évnél idősebb lakosság 66 százaléka, míg a 2 és 19 év közti gyermekek 31.9 százaléka túlsúlyos- derül ki egy 2004-es felmérésből.

Görögország, Olaszország, Spanyolország és Marokkó kérték az ENSZ-t, hogy egészséges konyhaművészetüket nyilvánítsák "eszmei értékkel bíró kulturális örökségnek", felhívva így a figyelmet a kihalással fenyegetett étrend értékes voltára. Fokozatos eltűnésének - amelyet Görögországban az egészséges táplálkozás iskolában történő oktatása sem tudott feltartóztatni -legsúlyosabb következményei az emberek egészségében jelentkeznek. Az elhízás megannyi kellemetlen következménye mellett növeli a szívroham, a cukorbetegség és a máj megbetegedéseinek valószínűségét.

Szakértők a szupermarketek és gyorséttermek számának robbanásszerű növekedését, valamint az egészségtelen ételeket reklámozó, főként gyermekeket megcélzó hirdetéseket tartják a görögországi "elhízásjárvány" fő okainak. A gyermekkori elhízás könnyedén vezet felnőttkori túlsúlyhoz, amely súlyos, akár halálos következményekkel is járhat.

A kilencvenes években végzett felmérések a mediterrán térség lakóit találták a legegészségesebb embereknek, annak ellenére, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás szokása igen elterjedtnek bizonyult körükben. Az Egészségügyi Világszervezet mindenkinek ajánlotta a régióra jellemző táplálkozási szokások átvételét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását