2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Milos Forman új filmje

Milos Forman, az Egyesült Államokban élő világhírű cseh filmrendező, az Amadeus, a Valmont, a Larry Flint alkotója Vaclav Havel volt cseh köztársasági elnökkel, drámaíróval együtt dolgozik új, a müncheni egyezményről szóló filmjének forgatókönyvén.
2008. szeptember 11. csütörtök 17:21 - Hírextra
A szcenárió a Georges-Marc Benamou neves francia újságíró-író München fantomja (München szelleme) című, a Flammarion kiadónál 2007-ben megjelent kötetén alapul. Havelt érdeklődését már korábban fölkeltette Benamou munkássága, a francia újságíró jelen volt a XX. század végének csaknem minden fontos történelmi eseményén, tudósított például az Öböl-háborúról.

A cseh nyelvre átültetett kötet a müncheni egyezmény megkötésének 70. évfordulójára a cseh Paseka kiadónál jelenik meg a jövő héten, a bemutatóra Georges-Marc Benamou Prágába utazik. "Az egyezmény megkötése sajnos túl sokáig befolyásolta hazánk történelmét, éppen ezért különösen fontos, hogy miként reflektálunk erre a nemzet sorsát meghatározó témára" - indokolta érdeklődését Havel.

A müncheni egyezmény 1938. szeptember 29-én Münchenben létrejött többoldalú nemzetközi megállapodás Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország között, amelynek következménye Csehszlovákia felosztása lett.

Az egyezményt Németország részéről Hitler, Nagy-Britannia részéről Arthur Neville Chamberlain, Franciország részéről Edouard Daladier, Olaszország részéről Benito Mussolini kötötte meg. Hitler az egyezmény létrehozásánál a Németországon kívüli német kisebbség, a Csehszlovákiában élő, Henlein által vezetett szudétanémetek helyzetét használta fel ürügyként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását