2024. június 1. - Tünde

Krúdy kocsmajelenete az egyik kompozíció

Krúdy Gyula regényeihez kötött kocsmajelenet lesz a felvonuló első kompozíció a szombati nyíregyházi gyümölcskarnevál menetében, a Nyírségi Ősz kulturális rendezvénysorozat legtöbb nézőt vonzó eseményén - közölte a szervező helyi Váci Mihály Kulturális, M
2008. szeptember 11. csütörtök 10:20 - Hírextra
A kompozícióval a város neves szülöttére emlékezik születésének 130. és halálának 75. évfordulója alkalmából - mondta Szathmáryné Sipos Ildikó.

Az igazgató hozzátette: a kocsmajelenet készítői versenyen kívül indulnak a gyümölcskarneválon vetélkedő kompozíciók felvonulásán, amelyre eddig tíz településről jelentkeztek, s a szám szombatig várhatóan tovább nő.

A látványos karnevál kompozícióit 80 százalékban gyümölcsből, 20 százalékban zöldségfélékből és aszalt terményekből készítik el a vetélkedő csapatok.

A szombaton 11 órakor induló menet ezúttal is a Városi Stadiontól vonul a település centrumába, s közben hazai és külföldi együttesek menettáncában, rögtönzött műsorában gyönyörködhetnek a nézők.

Nyíregyháza centrumában az eseményre megnyitják a Nyírségi Ízek Utcáját is, ahol határon inneni és túli szakácscsapatok főzik, sütik a térség leghíresebb ételeit, Szlovákiából például a csicseriborsó-levest és a knédlit. A város főzőmesterei pedig egy világrekord felállításával teszik emlékezetessé az idei gyümölcskarnevált, 2008 adag tirpák csülkös paszulylevest készítenek és szolgálnak fel a résztvevőknek.

A településen egyébként már készítik azokat a homokszobrokat is, amelyeket hat művész farag 3,5 köbméter, a Nyírség aranyaként és átkaként egyaránt emlegetett talajfajtából.
A karnevál éjszakába nyúló programjában fellépnek a Pécsi Bordalnokok, a Talán Teátrum tagjai, lesz Nyírség szépe verseny, harcművészeti bemutató, táncos karibi show, koncertet ad Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, valamint az Első Emelet együttes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását