2024. május 14. - Bonifác

Végleg búcsút inthetünk a havazásnak?

A németek közismertek alaposságukról. Erről tanúskodik az a nagyszabású előrejelzés is, amelyet a világ egyik legtekintélyesebb tudományos kutatóközpontja, a Max Planck Intézet készített a berlini környezetvédelmi minisztérium megbízásából a klímaváltozás
2008. szeptember 3. szerda 19:50 - Hírextra
A nyári kánikula gyakoribbá válik, a hó még télen is egyre inkább ritkaság számba megy - de az Északi-tenger szintje nem emelkedik vészesen, és a Rajna vagy az Elba partját sem fogják pálmák szegélyezni. Így lehetne néhány szóba összefoglalni azt a szinte páratlan részletességbe menő tanulmányt, amelyet a hamburgi Max Planck Intézet készített a klímaváltozás Németországra gyakorolt valószínű hatásairól.

A kormány felkérésére készült dokumentum eligazításként is szolgál a politika számára, hogy milyen problémákkal kell majd megküzdeni az elkövetkező 92 esztendő során.

Az egyes tartományokat külön egységként kezelő előrejelzésből kitűnik, hogy a várható fejlemények ismeretében fel lehet készülni a klímaváltozás következményeire.

A tanulmányból derűlátásra okot adó és aggasztó adatok is kiolvashatók. Egyebek között megtudjuk, hogy kiváltképpen Dél-Németországban várható lassú felmelegedés, a nyarak egyre forróbbak lesznek - az év átlagos hőmérséklete 3 fokkal emelkedik az évszázad végéig. Ezzel együtt jár majd a talajvíz szintjének csökkenése, továbbá a tartós kánikulával járó betegségek terjedése.

Viszont évről évre jobb termésre és sikeresebb szüretre lehet számítani. A hó csak az Alpok magasabb fekvő vidékein lesz tartós, így a sívidékeknek újabb bevételi forrás után kell nézniük. Míg délen visszaeséssel fenyeget az idegenforgalom, addig az egyre melegebb nyarak következtében mind több üdülni vágyó látogatja majd az ország északi, tengerparti vidékeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását