2024. május 8. - Mihály

A Türelem a zsűri nagydíját nyerte el

Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmje nyerte el a zsűri nagydíját, a Grand Prix-t, a dán nemzetközi dokumentum- és rövidfilm fesztiválon, Odenseben - közölte a Magyar Filmunió szerdán az MTI-vel.
2008. augusztus 27. szerda 15:36 - Hírextra
"Egy olyan humanista film, amely nem becsüli le a közönség intelligenciáját, hanem a nézőre bízza, hogy számot vessen a tragédiával kapcsolatos emberi felelősség nagy kérdéseivel. Egy vágás nélküli, a részletekre különös gondot fordító utazás, amely egy hétköznapi hős, egy irodista lány néhány percét mutatja meg, nagy történelmi események szélén.

Ez a csodálatos film elegáns kameramunkával kíséri női főszereplőjét, és kitűnő hangi világa teljesen szükségtelenné teszi a dialógusokat" - méltatta a háromtagú nemzetközi zsűri a fiatal magyar filmrendező alkotását.

A 2006-ban forgatott, 14 perces kisjátékfilmben az irodista nőt Marjai Virág alakítja, az operatőr Erdély Mátyás, akinek nevéhez többek között a Before Dawn című alkotás is fűződik. A Türelem producere Muhi András volt.

Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa felidézte, hogy a Türelem - amely a 38. Magyar Filmszemlén a legjobb rövidfilmnek járó elismerést kapta meg - ötödik fődíját nyerte nemzetközi fesztiválon. 2007-ben Ezüst Mikeldi díjat kapott a Bilbao Dokumentum- és Rövidfilmek Nemzetközi Fesztiválján, 2008-ban a Montreal FanTasia filmes mustrán a legjobb rövidfilm díjával, a lisszaboni IndieLisboa fesztiválon Onda Curta díjjal, míg a Houston WorldFesten Arany Remi díjjal jutalmazták.

A 2008-as Belo Horizonte filmes seregszemlén a legjobb rövidfilmnek választották, az Athens Nemzetközi Film és Videó Fesztiválon a legjobb hang díját, az Angers Premiers Plans-on a nagydíjat és az ARTE-díjat is megkapta, Marjai Virágnak pedig a legjobb színésznőnek járó elismerést ítélték oda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását