2024. május 3. - Tímea, Irma

Pars Krisztián negyedik

Pars Krisztián a negyedik helyen végzett férfi kalapácsvetésben a pekingi olimpián. A szombathelyi atléta legjobbját, 80,96 métert a második sorozatban érte el. A versenyt a szlovén Primoz Kozmus nyerte.
2008. augusztus 17. vasárnap 14:27 - Hírextra
A világranglista második helyén álló magyar atléta a selejtezőből 80,07 méterrel elsőként került a döntőbe, ahol utolsó dobóként került sorra a Madárfészek 91 ezer nézője előtt. Kezdő kísérlete egy biztonságinak mondható 78,05 méter volt, amivel az ötödik helyen állt a nyitó sorozat után. Elsőként a tavalyi oszakai világbajnokságon ezüstérmes szlovén Primoz Kozmus (80,75) kalapácsa szállt a 80-as határt jelző vonal mögé.

A második körben csatlakozott hozzá a háromszoros vb-első fehérorosz Ivan Tyihon (80,56) és az Annus Adrián doppingvétség miatti kizárása után Athénban aranyérmessé előlépett, s így címvédő japán Murofusi Kodzsi is (80,71). Rajtuk is túltett Tyihon honfitársa, a négy éve negyedik Vagyim Gyevjatovszkij (81,61), aztán jött megint Kozmus, s 82,02-vel bebiztosította vezetését. Pars sem akart elmaradni tőlük, 80,96-tal jelezte, hogy számolni kell vele az éremre pályázóknak.

A szombathelyi nehézatléta így a harmadik helyen fordult a legjobb nyolc mezőnyére, miután a következő sorozatban az élen állók nem tudtak javítani. Pars sem, a hálóba vágta a szert, majd sietett megbeszélni az esetet edzőjével, Németh Pállal.

Ez segített, mivel újra 80 fölötti (80,16) eredménnyel folytatta. Vetélytársai közül egyedül Kozmus tudta ezt ismét megtenni (80,64), de a sorrend nem változott.

Az ötödik körben Tyihon 81,51-gyel megelőzte Parsot, aki ugyan megint 80 fölé került, de javítani nem tudott. Kozmus 80,98-cal tartott újból erődemonstrációt.

Az utolsó sorozatban tehát az volt a kérdés: Pars fel tud-e lépni a dobogóra? Nem sikerült, mivel hatodikra 79,83-at ért el. Ezzel athéni és világbajnoki ötödik helye után ötkarikás negyedik lett.
A győzelmet Kozmus szerezte meg, miután sem Tyihon, se a másik fehérorosz, Gyevjatovszkij nem tudott rá tenni korábbi teljesítményére.

"Sajnálom, hogy nem tudtam meglepetés eredményt okozni - mondta Pars. - "Egy kicsin múlott, ötödikre dobott túl a Tyihon. Nem tudtam összehozni azt a technikai mozgást, amivel az elmúlt hónapokban hoztam a 81 fölötti eredményt, nem ért le időben a jobb lábam. Ennyin múlott, ha 80,96-nál ezt meg tudom oldani, akkor én vagyok a második."

Pars hozzátette, jó formában van, koncentráltan versenyzett, tudta, hogy csak a technikán múlik majd a jó szereplés.

"A szeptemberi Világdöntőben szeretnék visszavágni az előttem végzetteknek. Még csiszolni kell a technikámat, minden évben próbáljuk tökéletesíteni, de mindig vannak apró dolgok, amiket nem lehet egy év alatt megtanulni. Jó úton vagyok, úgy érzem, hogy ebből jövőre meglesz a 82 méteres eredmény a világbajnokságon."

Mérei László szövetségi kapitány szerint hozta idei átlagát.
"Ő volt az a magyar csapatból, akitől érmet lehetett remélni. Mostani eredménye előrelépés, hiszen négy éve az ötödik helyen végzett. Még fiatal, 26 éves, a legfiatalabb volt a nyolcas mezőnyben, tud fejlődni. A 81 méter eredmény közelében dobott, nem tehetünk neki szemrehányást."

Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke:
"Jó eredményt ért el Krisztián, jó átlagot dobott. Nyilván ő is, mi is többet vártunk, de elég egyenletes teljesítményt nyújtott. Sajnos Tyihon egy nagy dobással elé került."

Máté Gábor, aki a diszkoszvetés selejtezőjében éppen lemaradt a fináléról:
"Az atlétikában három rossz eredmény van, a negyedik, a kilencedik és a 13. hely. Most két napon belül kettőt megkaptunk ezekből."

Eredmények:
férfi kalapácsvetés, olimpiai bajnok:

Primoz Kozmus (Szlovénia) 82,02 m
2. Vagyim Gyevjatovszkij (Fehéroroszország) 81,61
3. Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 81,51
4. PARS KRISZTIÁN (MAGYARORSZÁG) 80,96
5. Murofusi Kodzsi (Japán) 80,71
6. Olli-Pekka Karjalainen (Finnország) 79,59

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását