2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Itt a "cunami"

A különböző kultúrák találkozásáról, a toleranciáról és a befogadásról szóló "áldokumentarista krízisszínházi" produkcióval látogatott a Szigetre a magyar-holland SPACE Színház. A Holland Cunami számára kicsinek bizonyult a színházi sátor: az érdeklődők e
2008. augusztus 15. péntek 17:42 - Hírextra
Az interdiszciplináris, a közönség közreműködését végig igénylő előadás különös, fikciós alaphelyzetből indul: Hollandiát rövidesen elönti a tenger, ezért egy hónap alatt 16 millió embert kell evakuálni. A holland menekülteket egyetlen ország hajlandó fogadni: a Magyar Köztársaság.
Amíg a nézők azon tanakodtak, valóban befogadnák-e a természeti katasztrófa elől menekülőket, videóbejátszásokról megismerhették a németalföldi társadalom "tipikus"
megszemélyesítőit: a meleg párt, a parasztbácsit, a mintacsaládot, a nyugdíjas házaspárt, az egyetemista lányokat és a török bevándorlót.

Közben a helyszínen Ardai Petra és Lukas van Loo saját személyes történetüket mondták el, a holland és magyar sztereotípiákat is beépítve szerepükbe. Schermann Mária egyszerre volt jelen mint állomásfőnök és narrátor, a képernyőn pedig felbukkant Hajós András is mint hollandügyi kormánybiztos, valamint Thuróczy Szabolcs mint taxisofőr.

A nemzetközi publikumra való tekintettel az alkotók angolul feliratozták a videóbejátszásokat, és néha a színészek is három nyelven beszéltek.

"A közönség egyharmada holland volt, de rajtuk kívül is sok külföldi ült be az előadásra" - mondta el az MTI-nek Tallós Gergely, a darab producere. Mint megjegyezte, a soknemzetiségű publikum a vártnál is lelkesebbnek bizonyult, mikor például Hollandia emlékére koccintottak a nézők és az előadók, a közönség azt hitte, vége az előadásnak, és óriási tapsban tört ki.

Tallós Gergely elmondása szerint tanulságosnak találta azt is, ahogy a nézők a videókra reagáltak: mikor egy kirekesztő nézeteket valló idős holland pár beszélt, néhányan hangosan kinyilvánították nemtetszésüket. "Vagy amikor az volt a kérdés, befogadna-e valaki egy meleg párt magához, egyből feltette a kezét egy néző, pedig más előadásokon ilyenkor nem nagyon volt jelentkező" - tette hozzá a producer.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását