2024. május 9. - Gergely

Jól van a karátültetett

Jól érzi magát az az 54 éves német férfi, akin a világon először kettős karátültetést hajtottak végre egy héttel ezelőtt egy müncheni klinikán.Az operáció részleteiről pénteken számoltak be az orvosok. A 15 órás, rendkívül komplikált műtétet, amelyre több
2008. augusztus 1. péntek 19:00 - Hírextra
A beteg - a Bild című lap értesülése szerint egy allga:ui földműves, aki egy kukoricaszecskázó-gépbe esett - hat éve veszítette el mindkét karját. Höhnke doktor szemlátomást elérzékenyült, amikor a feleség első látogatásáról beszélt. "Az asszony megfogta férje kezét és azt mondta: Olyan, mint a tiéd".

Az orvostudomány már hosszabb ideje képes ujjak, kezek és alsókarok átültetésére, de a két teljes kar átültetésével a müncheni sebészek történelmet írtak. Bár a műtétet végző orvosoknak már voltak tapasztalataik patkányokon és kutyákon végzett kísérletekkel, ezt az operációt előzőleg az anatómiai osztályon két hullán a legapróbb részletekig ki kellett próbálniuk.

Ezután már csak egy férfi donort kellett találni, aki életkorban, bőrszínben, nagyságban és vércsoportban megfelel a páciensnek. Július 25-én ez is meglett: egy elhunyt hozzátartozói hozzájárultak a karátültetéshez.

 Ezzel megkezdődött a versenyfutás az idővel: a donorszövet ugyanis - vérkeringés hiányában - lehűtött állapotban is legfeljebb néhány óráig őrzi meg működőképességét. Ráadásul a donor jóval magasabb volt, mint a befogadó. "Megfelelő hosszúságúra kellett vágnunk a csontokat" - mondta az egyik sebész. "A csontok gyógyulása az egész műtét kritikus pontja" - tette hozzá.

A beavatkozás nagy immunológiai kihívást jelent, mert a befogadó szervezet hajlamos arra, hogy kivesse magából az átültetett bőrt és csontvelőt. Ezért a beteg úgynevezett immunszupresszív gyógyszereket kap, amelyeket egész további életében szednie kell. Az idegsejtek lassú növekedése miatt csak szűk két év múlva lehet megmondani, hogy kezeit normálisan érezni is tudja-e majd.

Mindehhez erős idegek és kitartás kell. Szerencsére ebben nincs hiány, és a család is teljes szívvel a beteg mellett áll. Az 54 éves férfi a sikeres műtét után rehabalitációs osztályra kerül, ahol nagy türelemre lesz szüksége, és persze jó adag szerencsére is - mondta a műtétet vezető Biemer doktor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását