2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Arcszesz, repülő vasaló és egy mérges rénszarvas

Amellett, hogy persze sajnáljuk szegény Görbicz Anitát, érdemes megemlékeznünk az ő esetéhez hasonló furcsábbnál furcsább sérülésekről is. Ha szétnézünk az értelmetlen sportsérülések felhozatalában, bizony a forró vasalón át a rénszarvasig mindent megtalá
2008. július 31. csütörtök 08:00 - Gedei Szilárd
Harmadfokú égési sérüléseket szenvedett Görbicz Anita, az olimpiára készülő magyar női kézilabda-válogatott irányítója.
Sinka László, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a győri játékos hétfőn este otthonában szenvedett háztartási balesetet, forró olajjal öntötte le a lábfejét. Jelenleg a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban ápolják.

"Görbicz Anitát hétfőn este 10 órakor nagyrészt mély másodfokú, kisebb területen valószínűsíthetően harmadfokú égési sérülésekkel hozták be a kórházba. Testfelületének összesen kevesebb mint egy százaléka károsodott, viszont nagyon rossz helyen, a jobb lábháton, a lábujjak háti felszínén és a lábujjak között szenvedett égési sérüléseket" - tájékoztatta az MTI-t Balogh Péter, a baleseti sebészeti osztály vezetője, aki egyben a női kézilabda-válogatott csapatorvosa is.

Balogh Péter szerint Görbicz Anita állapota a körülményekhez képest jó, gyulladása nincs. A kézilabdázónőt várhatóan még egy-két napig tartják benn a kórházban, felépülése várhatóan két-három hetet vesz igénybe, tehát elképzelhető, hogy az olimpia második felében már játékra képes lesz. Pontosabb véleményt ezzel kapcsolatban szerdára ígért az orvos, mert "sok függ attól, hogy a szervezetének milyen a regenerációs készsége és miként reagál az alkalmazott kezelésre".

"Most a legfontosabb, hogy betartsam az orvosi utasításokat, mert értelemszerűen nagyon szeretnék ott lenni az olimpián" – mondta az MTI érdeklődére Görbicz Anita.
(MTI)
Biztosan sokan emlékeznek rá, hogy ki is állt a 2002-es foci VB-n a spanyolok kapujában, vagy legalábbis arra, hogy ki nem. Santiago Canizares, az akkori Valencia hálóőr lett volna ugyanis a hispánok első számú kapusa, de a szerencsétlen néhány nappal a torna kezdete előtt a nagylábujjára ejtette az arcszeszes üvegét. Így utólag könnyű mondani, hogy talán jobban járt volna, ha a borostára szavaz, de ő mindenképpen borotválkozni akart. Egy-null a háztartási baleseteknek.

Rio Ferdinand viszont egy még nyugisabb időtöltés közben szenvedett súlyos sérülést, az angol válogatott focista ugyanis tévénézés miatt került kórházba. Az akkor a Leedsben szereplő bekk órákon át ült a tv előtt, hanyagul az asztalra dobott lábakkal. Meg is lett az eredménye, térdízületei felmondták a szolgálatot, s több meccset kellett kihagynia. S hogy mennyire veszélyes is a tévézés, még egy eset a sok közül: az írek kiváló csatára, Robbie Keane is a távirányítóért nyúlva szenvedett súlyos porcsérülést. Ennél már csak egy alacsonyabb osztályban szereplő fiatal labdarúgó járt rosszabbul, a Lita művésznéven futó csatár, aki meg alvás közben húzta meg a vádliját. Talán arról álmodott, hogy gólt kap a csapata…

A joystick királyai

A tévé mellett persze akad más veszélyforrás is egy szórakoztatóelektronikailag jól felszerelt sportsztár házában. Joel Zumaya baseball játékos például egészen megdöbbentő módon bánt el saját karjával. Több hónapra dőlt ki a kitűnő dobójátékos, mindössze azért, mert az otthonában rendezett Playstation parti közben megrándította a kezét. Mondjuk, ha hozzátesszük, hogy “Guitar Hero”-t játszott, talán érthetőbb a dolog. Ínszalagproblémák miatt dőlt ki az olasz válogatott focista, Alessandro Nesta is a csapatából – akkor azonban tagadták, hogy ennek bármi köze lett volna a videojátékokhoz. Azóta kiderült, hogy nagyon is volt.

Persze nem csak a focisták között akadnak szerencsétlenkedők. Emlékezhetünk például Cseh Laci rossz lépésére az Athéni olimpia előtt. Pedig ő semmi mást nem tett, mint sétált a Balaton-parton, de a lába nem egészen úgy gondolkodott, mint ő. Nem úgy Vajda Attila, akinek egy üvegajtóval akadt gondja 2006-ban. Kiváló kenusunk ugyan megsemmisítette az ajtót, de közben súlyos bokasérüléseket szenvedett; elszakadt az ín és az artéria is a lábában. Vajdának az affér miatt ki kellett hagynia a szegedi világbajnokságot.

Rekviem egy leszakadt ujjért

S ha már hiányolnák az olvasók; persze nálunk is akadt azért okos focista, aki teljesen feleslegesen sérült meg. Biztosan sokan emlékeznek még Goran Kopunovicsra, a Fradi egykori szerb légiósára, aki a gólt szerző csapattársát igyekezett köszönteni, de közben sikeresen kificamította a bokáját. Bizony, a gólöröm közben bekövetkező sérülések elég gyakoriak és akad köztük egy-két durva is. A svájci Servette játékosa, Paulo Diogo egy Schaffhausen ellen 4-1-re megnyert meccsen talált be és utána persze ünnepelt is. Felmászott a kerítésre egy kicsit ünnepeltetni magát, de amikor leugrott, a jegygyűrűje beleakadt egy kiálló fémdarabba, és leszakította fél ujját. Persze megpróbálták visszavarrni az elkalandozó két ujjpercet, de nem sikerült a zürichi orvosnak. Viszont legalább megnyerték a meccset, nem úgy, mint Martin Palermo és együttese, a Villareal. Az argentin kálváriája egy Levante elleni kupameccsen kezdődött, ahol is gólját megünneplendő a reklámtáblák felé vette az irányt. (Tapasztalt fociszurkolók biztosan tudják, hogy külön kultúrája van ezen reklámhordozók terrorizálásának gólöröm címén, de ezt most hagyjuk…) Hősünk öröme ugyanis olyan nagy volt, hogy azt már a táblák sem bírták el, és rádőltek a lábára. Az eredmény kettős szárkapocscsonttörés, ráadásul végül az ellenfél is kiegyenlített és Palermo csapatával együtt kiesett a kupából. Egyébként mindkét említett balfék ráadásként sárga lapot is kapott egyedi produkciójáért.

Egy teljes idényt kellett viszont kihagynia Chris Hansonnak. Az amerikaifutball egyik jeles képviselője favágónak képzelve magát nekiállt farmja udvarán az aprításnak, de csak saját combjának felaprikálásáig jutott. S ez nem egyedi eset a különböző háztartási munkák közbeni baleseteknél. A Barca egykori hálóőre, Busquets például egy forró, repülő vasalóval kezelt le, s néhány hétig nem fért bele a keze a kapuskesztyűbe. Ráadásul a bajt a kisfia okozta, csakúgy, mint a dánok legendájának, Allan Nielsen esetében. A 44-szeres válogatott kislánya ugyanis nemes egyszerűséggel meg akarta nézni, mi van a papa szeme mögött. A baleset miatt bevérzett a klasszis szemgolyója és csak nagy nehezen jött rendbe.

Mikor szembejön Rudolf

Olyan sportolók is vannak, akiknek pedig aztán semmi keresnivalójuk a konyhában. Lucas Radebe neje ezt talán sejtette is, ezért küldte ki férjét, hogy vigye ki inkább a szemetet. A konténerhez érve azonban sikerült hasra esnie a Leeds United egykori játékosának. A diagnózis: térdsérülés és több heti kihagyás. Darius Vassell, az egykori angol válogatott focista pedig egyenesen mészárszékké változtatta a lakását, amikor is megpróbálta saját maga ellátni a lábán keletkezett vérhólyagot. Az eredmény nagyon súlyos fertőzés lett, amit már a kórházban kezeltek le, s nem az önjelölt Ross doktor házában.

A legidiótább sérüléssel azonban egy alacsonyabb osztályban játszó norvég labdazsonglőr dicsekedhet. A fiatal srác ugyanis azzal a kifogással hárította el edzője invitálását a tréningre, hogy előző nap az esti kocogása közben hirtelen megjelent egy rénszarvas a ködben és az olyan csúnyán nézett rá, hogy menekülés közben rosszul lépett és megsérült a bokája. Hm, nem is beszélve a jószág okozta sokk lelki vetületéről.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását