2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vándorútra indult egy gulya

Vándorútra indult a kálócfai szürkemarhákból álló gulya a Principális-csatorna mentén Zala megyében: az állatok két főúton is áthaladtak, majd Alsórajk határában bukkantak fel, ahol letarolták a kukoricaföld egy részét - tájékoztatta Szegedi Ferenc, a Bac
2008. július 29. kedd 17:10 - Hírextra
Gál István, Zalaszentbalázsi körjegyzője elmondta: a harminc egyedből álló gulya mintegy másfél évvel ezelőtt szabadult ki Kacorlak környékén a karámból. Az őrizetlenül hagyott szürkemarhák azóta több millió forintnyi kárt okoztak.

A környékbeli veteményesekben, szántóföldeken lelegelték a terményt, letaposták a növényzetet, károsították a vadászterületeket. A folyóvíz mentén élő szürkemarhák időközben 50 egyedre szaporodtak, némelyiknek a súlya már eléri a több mázsát.

A körjegyző megjegyezte: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is befogadná az állatokat, és több vevő is lenne a gulyára, de a hiányzó állategészségügyi vizsgálatok miatt a szürkemarhák nem adhatók el. Az állatok fele "papíron nem is létezik", mert nincs meg az ehhez szükséges egyéni azonosító számuk - jegyezte meg.

Kardeván Attila megyei főállatorvos kijelentette: az állategészségügyi állomás egy éve nem tudja elvégezni a szükséges vizsgálatokat, és az előírt "borjúbejelentés" sem történt meg, ezért forgalomkorlátozás alá helyezték az állományt.

A szürkemarhák eladására csak az állategészségügyi vizsgálatok elvégzése és a borjak bejegyzése után adnak engedélyt, viszont ezt csak zárt keretek között, a karámba terelt állatokon tudják elvégezni.

Hozzátette: a hatósági állatorvosok szabálytalan állattartás miatt a gulya tulajdonosára százezer forintos nagyságrendű bírságot szabtak ki. Hasonló esetekben egyébként harmincezer forinttól másfél millió forintig terjedhet a büntetés.

Egy kacorlaki állattenyésztő, Néder Szilveszter az MTI kérdésére elmondta: megvásárolná a gulyát, az árban már meg is egyezett a tulajdonossal. Most a legfontosabb feladat szerinte az állatok karámba helyezése.

Mivel semmi garancia sincs arra, hogy hajtáskor a másfél éve pusztában élő állatok arra mennek majd, amerre a gazda szeretné, ezért a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberinek segítségével a szoktató-becsalogató módszert alkalmazzák.

Az állatokat mobil karám segítségével terelik az istállóba, ahol elvégzik majd az állategészségügyi vizsgálatokat, hogy aztán a szürkemarhák visszakerülhessenek a megszokott - de már villanypásztorral őrzött - legelőre.

Kacorlak környékén egy mintegy 15 hektáros területen már el is készült a karám, de a villanypásztorba egyelőre szomszédtól kell majd "kölcsönözni" az áramot. Az áramszolgáltató elutasította ugyanis a légkábel kiépítésére vonatkozó kérelmet, a földalatti vezeték kiépítéséhez pedig a közlekedési hatóság engedélyére is szükség van, amire még több hetet kell várni - jegyezte meg Néder Szilveszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását