2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tovább emelkednek a folyók

Óráról órára emelkedik a Hernád vízszintje, a magyar-szlovák határnál, Hidasnémetinél 380 centimétert mutatott a vízmérce péntek délben; áradás várható a Bodrogon is. A meteorológia délutánra újabb esőt jelzett.
2008. július 25. péntek 16:16 - Hírextra
A Hernád magyarországi szakaszán harmadfokú az árvízvédelmi készültség, a tetőzést a szakemberek péntek délutánra, estére várják Hidasnémetinél.

A szovákiai Hernádzsadánynál péntek délelőtt 452 centiméter magas volt a víz, még áradt, de a vízügyi szakemberek valószínűsítik, hogy ott hamarosan tetőzik. A folyó alsóbb szakaszára, Gesztelyhez július 27-re érhet le az árhullám - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

A folyó mentén egyre több helyen védekeznek, homokzsákokat töltenek, emelik a gátak magasságát - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Az áradó Hernád vize a Magyar Közút Kht. regionális főmérnökségének tájékoztatása szerint pénteken elöntötte a Novajidrány és Vizsoly közötti út egy szakaszát, ezért az utat lezárták.

Áradás várható a Bodrogon is, miután az abba torkolló Ung és a Latorca vízgyűjtőjén 30-50 milliméternyi csapadék hullott rövid idő alatt. Jelentős árhullámok indultak el két kárpátaljai vízfolyáson. Felsőbereckinél, az országhatárnál vasárnap a folyó vízszintje nagy valószínűséggel eléri az első fokú készültségi szintet, s a jövő hét közepére vélhetően megközelíti a másodfokú készültséget jelentő 650 centimétert.

Pénteken erős, viharos széllökésekkel megérkezik az északi országrészbe a nagy esőket okozó felhőrendszer, helyenként húsz milliméter csapadék is lehullhat rövid időn belül - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Török László meteorológus tájékoztatása szerint a délutáni óráktól növekszik meg a felhőzet, éjszaka és szombaton is várható zápor, zivatar, de a jégesőt sem lehet kizárni.

Az OMSZ pénteken Észak-Magyarországra, Budapestre és Pest megyére, Közép- és Nyugat-Magyarországra, valamint az Észak-Alföldre adott ki másodfokú, narancssárga színű riasztást a nagy mennyiségű csapadék, az erős szél, illetve a jégeső veszélye miatt.

Ukrajnában halálos áldozata is van az esőzéseknek: földcsuszamlás következtében vesztette életét péntekre virradóra egy férfi, aki összedőlt házának romjai közt lelte halálát. Négy nyugat-ukrajnai megyében okoztak áradásokat az utóbbi napok özönvízszerű esőzései, a víz lakóházakat öntött el, hidakat és utakat rongált meg.

Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának pénteki jelentése szerint a legsúlyosabb helyzet Ivano-Frankivszk megyében alakult ki, ahol a Prut és a Dnyeszter mellékfolyóinak áradása következtében 863 lakóház és 980 gazdasági épület került víz alá, 300 embert pedig ki kellett telepíteni.

A hét első felében Kelet-Szlovákiára zúdult esőzés péntekre virradóra folytatódott. Az időjárás ott két emberéletet követelt; az árvízveszély egyelőre elhárult, de legalábbis mérséklődött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását