2024. május 7. - Gizella

Fogyasztó csodakütyü

Sokak álma válik valóra egy amerikai találmánynak köszönhetően, amelynek segítségével diéta és testmozgás nélkül lehet megszabadulni a fölös kilóktól.
2008. július 22. kedd 21:05 - Hírextra

A VBLOC-nak nevezett készülék, amely jelenleg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) által folytatott tesztelés utolsó szakaszán esik át, alapvetően egy jelfogó - olvasható a Discovery Channel honlapján.


A betegekbe két elektródát ültetnek be a bolygóidegre (nervus vagus), amely a gyomor és az agy közötti "kommunikációért" felel. A páciensek övet viselnek derekukon, amely ötpercenként 5000 hertzes frekvencián impulzusokat bocsát ki: ezek hivatottak megakadályozni az információáramlást a gyomor és a központi idegrendszer között.


A berendezés nemcsak elnyomja az éhségjelzéseket, és így a beteg kevesebbet eszik, de az agyi impulzusok nélkül gyomra is kevésbé tágul ki étkezések alkalmával. A bolygóideg blokkolásával kevesebb gyomorsav szabadul fel, s időben elhúzódik az emésztés folyamata.


A berendezés révén egy tucatnyi beteg megszabadult a túlsúlya 29,1 százalékától. A nyár folyamán megkezdődik a klinikai vizsgálat utolsó fázisa, amikor 300 túlsúlyos betegen vizsgálják majd, hogy mennyire biztonságos és hatékony a VBLOC.


Eddig is igyekeztek sebészileg gyógyítani az elhízott pácienseket, például gyomorgyűrű beültetésével. A betegek ily módon a fölös kilóik akár 30 százalékától is megszabadulhatnak, ám ezt sokkal komolyabb sebészeti beavatkozás révén érték el. Ráadásul e gyomorműtéteknek számos mellékhatása volt, mindenekelőtt az, hogy a páciensek nehezen emésztik a rostokban gazdag zöldségeket, s esetükben gyakran jelentkezik hányinger és hányás. A VBLOC alkalmazásánál is időnként jelentkezett hányinger, ám nem olyan súlyos, mint a sebészeti beavatkozáson átesett betegek esetében.


"A készülékünkkel nincs többé étrendi önmegtartóztatás, ahogy nem szükséges az életmódváltás sem" - hangsúlyozta Greg Lea, a berendezést gyártó képviselője.


A készülék klinikai vizsgálatában résztvevő John Morton, a Stanford University és Henry Buchwald, a University of Minnesota orvosa ígéretesnek nevezte a készüléket.
A VBLOC "biztonságos, egyszerű, ráadásul ez egy visszafordítható eljárás" - vélekedett Henry Buchwald.


Richard Atkinson, az elhízás problémáival foglalkozó nemzetközi szaklap, az International Journal of Obesity szerkesztője reménykeltőnek és hasznosnak nevezte a készüléket. Meggyőződése szerint azonban alkalmazása olyan esetekben lenne célszerű, amikor kudarcot vallanak a súlycsökkentés hagyományos módszerei.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását