2024. május 4. - Mónika, Flórián

Csodás genetika

Bronzkori felmenőit ismerhette meg egy genetikai kutatásnak köszönhetően két német férfi - az Alsó-Szászországi Nienstedt nevű falu két lakója immár 120 nemzedékre vezetheti vissza családfáját.
2008. július 22. kedd 08:20 - Hírextra
Még 1980-ban fedezték fel a Lichtensteinhöhle elnevezésű barlangot, ám nem vizsgálták át egészen 1993-ig, amikor Stefan Flindt archeológus 40 csontvázra és kultikus tárgyakra bukkant - olvasható a The Times brit lap online kiadásában.

A lelet rejtélyes volt, hiszen mindaddig bronzkori temetkezésekre nyitott terepen bukkantak. A barlangi csontvázakkal kapcsolatban sokféle elmélet született, egyes szakemberek szerint egykori tulajdonosait áldozatként ajánlották fel a szellemeknek, egy másik teória szerint az egyik nemzedék megette a másik generáció képviselőit.

A Göttingeni Egyetem kutatóinak vizsgálata során kiderült, hogy a csontvázak a rájuk rakódott vastag réteg kalcium-karbonátnak köszönhetően őrződtek meg ilyen épségben. Az évezredek során ugyanis a barlang mészkőmennyezetén átjutó víz segített védőrétegbe burkolni a bronzkori emberek maradványait.

A csontvázak genetikai vizsgálata kimutatta, hogy egy család tagjai voltak. A kutatók szerint a barlang otthonul szolgált, de egyben kultikus hely is lehetett.

Nienstedt 300 lakosa egyezett bele, hogy nyálmintát vegyenek tőlük. A barlangi család két tagjánál igen ritka genetikai jellegzetességeket fedeztek fel, s a kutatók Manfred Huchthausen 58 éves tanár, valamint Uwe Lange 48 éves földmérő személyében megtalálták a bronzkori emberek XXI. századi leszármazottait.

Uwe Lange egyébként eddig 1550-ig tudta visszavezetni családfáját, ám most 120 nemzedékre visszamenően ismerhette meg a felmenőit.

A koponyák alapján háromdimenziós komputeres rekonstrukció módszerével a tudósok "életre keltették" a barlangi embereket, "akik" a helyi múzeumban foglalták el helyüket..
Uwe Lange szerint furcsa érzés volt számára, amikor távoli őse szemébe nézhetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását