2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Aki ellopta nekünk a tüzet

64-ben óriási tűzvész pusztított Rómában július 18-án, ezt követően kezdett hatalmas keresztényüldöző akcióba Néró császár. Az ügy pikantériája az, hogy sokan éltek a gyanúperrel, hogy a nem teljesen százas uralkodó gyújtotta fel a várost, és a „meg
2008. július 18. péntek 16:19 - paulson
Néróról a történelem órákon kívül egy rendkívül markáns emlékem van, még a kereskedelmi televíziók kezdeti éveiből Magyarországon. Volt az a kerékpörgetős játék, ahol egy alkalommal egy irodalmi mű címét kellett kitalálni a játékosoknak. Már szinte alig hiányzott betű (az e és é magánhangzók nem voltak felfedve), és az egyik bácsi (akkor még abban a korban voltam, hogy 40 év feletti férfiak ebbe a kategóriába tartoztak) büszkén kivágta az általa jónak tartott megoldást: Nero, a veres költő. Maradnék a véres jelzőnél, és még egy utolsó gondolat erejéig visszatérnék a július 18-án kitörő, 3 napon át tartó tűzvészhez. Nérót azért vádolták meg azzal, hogy köze lenne a katasztrófához, mert utána hatalmas építkezésekbe fogott, egyesek szerint kapóra jött neki a tragédia, mert így kedvére átformálhatta az örök várost. És hogy valóban képes lett volna erre? A művészi ambíciókkal rendelkező császár gátlástalanságáról és őrültségéről nem kell külön kiselőadást tartani.

A mai napot e történet fényében a tűz bűvöletében töltjük, és elmerengünk, hogy vajon tényleg előrelátó (neve ezt jelenti) volt Prométheusz titán, mikor ellopta a tüzet az istenektől, hogy az embereknek adja? A monda szerint az áldozatbemutatást is ő tanította meg elődjeinknek. Tetteiért lakolnia kellett: sziklához láncolták, és egy sas mindennap a májából lakmározott (Míg Héraklész meg nem szabadította) Mi sem úsztuk meg: bosszúból Zeusz (a főisten a görög mitológiában) megteremtette Pandórát, aki az össze bajt hozta az emberiségre kíváncsiságával. De ez már egy másik történet.

Térjünk a zenei tárgyra: Görög mitológiai kalandozásunk zenés megtestesítője a Moby Dick együttes Prometheus című száma. (Szegény jó titán biztos nem gondolta, mikor megsegített minket, hogy lesz majd egy nép, aki ki tudja hányféleképpen írja le jótevőjének nevét.)

A Moby Dick a nyolcvanas évek elején alakult, Sopronban. Névválasztásuk is mutatja (nemcsak a film, hanem a Led Zeppelin dal miatt is döntöttek emellett), hogy a kezdeti időkben erős volt az olyan együttesek hatása a csapatra, mint a Led Zeppelin, vagy a Hobo Blues Band. Ezeket követték a brit heavy metal új hullámának nagyjai: a Judas Priest, az Iron Maiden, a Saxon és a Motörhead. Az igazi áttörést a zenekar életében Göbl Gábor (menedzser, majd később basszusgitáros) érkezése hozta el, aki rendszeresen járt fel Pestre, és gyakran előfordult Beatrice koncerteken. Összebarátkozott Nagy Feróval, aki több szempontból felkarolta a bandát: egyrészt hasznos tanácsokat adott nekik, másrészt a Moby Dick turnézhatott a Beatricével a nyolcvanas évek vége felé, és ekkor (ennek köszönhetően) kezdődött a „Moby Dick őrület”.

A Prometheus két évvel ezelőtti, 25. jubileumi koncerten lehangzó verzióját nézhetitek és hallgathatjátok meg az e sorok alatt található videóra kattintva. Akit csak a zene érdekel a Moby Dick oldaláról letölteti.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását