2024. május 8. - Mihály

Körbehajózzák Afrikát a föníciaiak vitorlásán

Két és félévezreddel a föníciaiak után egy angol üzletember körbe akarja hajózni Afrikát az ókori kereskedők vitorlásának egy korhű másolatán.
2008. július 15. kedd 16:28 - Hírextra
A föníciaiak voltak az ókor legjobb hajóépítői. Hérodotosz görög történetíró szerint a föníciai tengerészek Kr.e. 600 táján körbehajózták a fekete kontinenst. Útjukat most meg szeretné ismételni Philip Beale 47 éves angol üzletember, aki egy 21 méter hosszú keresztvitorlás hajón augusztus elsején vág neki a nagy kalandnak - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.

Philip Beale tavaly Khalid Hammoud szír hajóépítőmestert kérte fel, hogy építse meg csapatával a replikát. Előzetesen az angol üzletember több tudóssal és ismert hajóépítővel konzultált, de a vitorlás megtervezésekor főleg az ókori hajóroncsokat, valamint a különböző antik leleteken - vázákon és pénzérméken - látható hajóábrázolásokat vették figyelembe.

A vitorláson húsz evezős "szolgál" majd, s a legénységnek nélkülöznie kell majd minden XXI. századi kényelmet. Az expedíció Szíriából indul, majd áthalad a Szuezi-csatornán, megkerüli Afrika szarvát, hogy a kontinens keleti partja mellett hajózva elérje a Jóreménység fokát: utóbbi az expedíció kritikus pontjának számít. Az utazás a nyugati part mentén folytatódik, a föníciaiak XXI. századi követői áthajóznak a Gibraltár-szoroson, majd a Földközi-tengeren Szíriába térnek vissza. A tízhónaposra tervezett út során az expedíció tizenhétezer mérföldet (31,5 ezer kilométert tesz meg). Ezt követően jövő nyáron a "föníciaiak" elvitorláznak az Egyesült Királyságba.

A mostani expedíció Philip Beale második kalandtúrája: 2003-ban egy 1200 éves hajó pontos másán vitorlázott el Indonéziából Afrikába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását