2024. május 5. - Györgyi

Draskovics módosítaná a BTK-t

Sok javaslat van a minisztérium asztalán, a többi között a Büntető törvénykönyv módosítását is mérlegeljük - mondta Draskovics Tibor, annak kapcsán, milyen jogszabályi változásokat terveznek a melegfelvonuláson történt, illetve az állami ünnepeken szinte
2008. július 15. kedd 10:48 - Hírextra
Draskovics Tibor szerint a jogállamnak alkalmazkodnia kell ehhez az új helyzethez, ha kell, a jogszabályok megváltoztatásával, például a büntető szabálysértési rendelkezések megváltoztatásával. "Adott esetben úgy, hogy olyan esetekben, amikor ma az előkészület nem büntethető, tegyük azt büntethetővé, ha úgy látjuk, hogy ez kell a közrend védelméhez" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy feltétlenül szükséges-e a jogszabály-módosítás, Draskovics Tibor azt közölte: a jelenlegi Btk. néhány ponton "olyan nehezen értelmezhető fogalmakkal operál", amelyek elbizonytalanítják mind az ügyészséget, mind a bíróságot. A miniszter igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, a bizonytalanság abból fakad-e, hogy a tényállások tágan értelmezhetők.

Láthatóan van a jogszabályok alkalmazásában 2006 ősze óta némi bizonytalankodás, hogyan is kell kezelni ezeket a politikai véleménynyilvánítástól a legdurvább erőszakig terjedő cselekményeket, amelyeknek vagy van politikai indíttatása, vagy nincs - mondta a miniszter.

Hozzátette: szükséges, hogy a közvélemény, a rendőrség, az ügyészség és a bíróság is világosan értse és tudja, mi a teendő ebben a helyzetben.

Fontosnak nevezte, hogy szét lehessen választani az ocsút a búzától, vagyis a politikai véleménynyilvánítást a szabálysértéstől és a bűncselekménytől. Az utóbbiak kapcsán hozzátette: "olyan büntetések lesznek - ha ezek indokoltak -, amelyek meggondolásra késztetik mindazokat, akik így szeretnének fellépni".

Szólt arról is, hogy 18 évvel a rendszerváltozás után van némi ódzkodás állást foglalni a politikainak látszó ügyekben, pedig aki mások szabadságát korlátozza, vagy rongálást követ el, illetve fellép a rendőrök ellen, az nem politikai véleményt nyilvánít - még ha politikai is a motívuma -, hanem "valamennyiünk ellen lép fel", mivel "az ott álló rendőr bennünket képvisel".

A július 5-én történtekkel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy mindazok, akik megsértették a törvényt, megkapják a jogszabályban meghatározott büntetésüket. Hozzátette: közülük a legsúlyosabbat azok követték el, akik erőszakkal léptek fel a rendőrök ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását