2024. május 4. - Mónika, Flórián

Budapesten az "igazi suttogó"

Minden ló megérdemli a fair bánásmódot - vallja Monty Roberts, akit az "igazi suttogónak" is hívnak és most először jár Magyarországon, hogy bemutassa: erőszakmentesen is rávehetők a lovak az együttműködésre.
2008. július 14. hétfő 17:06 - Hírextra
A 73 éves, de ma is nagyon jó formában lévő férfi - akit azért hívnak "igazi suttogónak", mert az ő személye ihlette meg Nicolas Evanst a Suttogó című regény megírására, majd film is készült a kötetből azonos címmel, Robert Redford rendezésében és szereplésével - a sajtó munkatársainak hétfőn beszélt az előadás helyszínén, a Papp László Budapest Sportarénában módszeréről, amelyet ő csatlakozásnak hív, a keddi előadás várható menetrendjéről és egyéb karitatív tevékenységéről.

Monty Roberts 1935-ban született a kaliforniai Salinas városban egy cowboycsaládban. Édesapja kemény ember volt, aki lovait durva módszerekkel törte be.

Monty soha nem értett egyet ezzel és amikor hangot adott véleményének, apja megverte. Ennek ellenére sem vette el fia kedvét, aki legszívesebben az amerikai prérin élő vad musztángokat figyelte meg és úgy vélte, tudja, miként kommunikálnak egymással a lovak.

Eleinte kinevették. Világhírnévre csak akkor tett szert, amikor 1996-ban II. Erzsébet megkérte, hogy lovait az ő módszerével képezzék. "Ezért eleinte meg akartak ölni az emberek.

Azt mondták, hogy Monty azt állítja: mindent rosszul csináltunk eddig" - emlékezett vissza Monty Roberts. Ám a Suttogó továbbra is határozottan kiállt módszere mellett, amelynek lényege, hogy a lovak "beszélnek hozzá". "A ló saját akaratából dönt úgy, hogy jobb, ha a trénerrel tart, mintha nélküle.

Én lehetőséget adok neki, hogy döntsön, segítek neki a döntésben és végül megköszönöm, hogy együttműködött" - tette hozzá Monty Roberts.

Módszere ma már közismert és nagyon népszerű. Magyarok is járnak Monty Roberts oktatóközpontjába, hogy elsajátítsák a "csatlakozás" módszerét.
Hogy ez valóban működik, arról tanúskodik, hogy eddig 300 fogadóversenyen nyertek az általa kiképzett lovak, kilenc lovat pedig bajnoki érméhez juttatott. Mindemellett vállalja, hogy nyilvánosan is bemutatja, miként dolgozik.

A magyar közönség kedden két alkalommal, az este fél hétkor és a nyolc órakor kezdődő előadáson láthatja, amint Monty Roberts lovakkal foglalkozik. Összesen háromezer embert várnak a szervezők. Kimondottan erre a rendezvényre kerestek problémás lovakat, amelyeket a Suttogó kedden az előadás előtt választ ki.

Az állatokkal nem fog közvetlenül találkozni, messziről mondja meg, hogy melyikkel szeretne együtt dolgozni este - mondta Török Gergely szervező.

"Arra számítok, hogy lesz egy nyers ló, amely most kap először kantárt, nyerget és lovast. Minderre 30 perc alatt ráveszem. Feltehetően lesz olyan ló, amely - ha lovagolnak rajta - ágaskodik, bakol, a harmadik rúg, esetleg messzire repíti lovasát vagy nem lehet lenyírni a szőrét.

De bebizonyítom, hogy minderre erőszakmentesen rávehető. Végül lesz egy ló, amely nem megy be az utánfutóba. 2400 ilyen lóval volt dolgom és még soha nem buktam el, remélem nem Budapesten fogok" - fogalmazott Monty Roberts.

Monty Roberts nemcsak lovakkal, hanem emberekkel is foglalkozik. Börtönökbe jár és ugyanazt csinálja, mint a lovak esetében. "Először is elmondom, hogy az illető fontos és értékes ember, amit általában nem mondanak nekik, inkább olyanokat hallanak, hogy buták és erőszakosak.

 A legtöbb esetben kiderül, hogy valamilyen családon belüli erőszak következménye, hogy az illető alkoholhoz vagy droghoz nyúlt és nem találta meg a helyes utat" - mondta Monty Roberts.

A Suttogó több könyvet is írt módszeréről. Magyarországon bemutatójával egy időben jelenik meg a Lovak az életemben című kötete. Monty Roberts a 90-es évektől járja Európát és Amerikát, eddig 22 országban fordult meg. Mindenütt elmondta, hétfőn Budapesten is: "életem célja, hogy a világot a lovak és emberek számára is jobb helyként hagyjam itt, mint ahogyan azt találtam".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását