2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az Ebola titkai

Kaliforniai kutatóknak sikerült megfagyasztaniuk az Ebola vírust és felvételeket készíteniük tüskéjéről, melyet a sejtek megfertőzésére használ. A kutatók reményei szerint ezzel a felfedezéssel közelebb kerülhetnek a halálos kórokozó elleni vakcina vagy k
2008. július 10. csütörtök 12:50 - Hírextra
A La Jollában működő Scripps Kutatóintézet munkatársainak birtokában van egy kép az Ebola úgynevezett tüskefehérjéjéről, amelyhez hasonlót sok vírus használ arra, hogy bejusson a megfertőzött sejtbe.

"Az Ebola tüskefehérjéje rejtve van, mely megmagyarázhatja, miért ennyire halálos a vírus. Emberi szénhidrátokkal palástolja el magát" - mondta Erica Ollmann Saphire, a kutatás vezetője.
Három-négy pici darabja azonban fedetlen a fehérjének és ezek gyógyszer vagy vakcina célpontként használhatók a jövőben.

Az Ebola vírusos vérzéses lázat idéz elő. A megfertőzöttek körében jellemzően igen nagy a halálozási arány, 50 és 90 százalék között mozog.

A vírus testváladékokkal (például nyál, vér), vagy a fertőzött emberrel való közvetlen fizikai kontaktus útján, valamint köhögéssel, tüsszentéssel terjed.

A kutatók régóta dolgoznak az Ebola kezelési módjának kidolgozásán. Ollmann Saphire elmondta: évekig tartott kristályos állapotba hozni a vírust, hogy felvétel készülhessen róla.

Az eljáráshoz egy olyan antitestet használtak fel a kutatók, melyet az 1995-ös zairei járvány egyik túlélőjének csontvelőjéből sikerült elkülöníteni.

A tüskefehérjének két alegysége van, amelyek egymást burkolják be furcsa módon kölcsönösen - írják a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban megjelent közleményükben. Mindezt pedig még a szénhidrátok ernyője fedi el.

Az Ebola vírus legyőzésében kizárólag ez a tüskefehérje lehet a kutatók célpontja - véli Ollmann Saphire.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását