2024. május 5. - Györgyi

A magasból szép ez az ország

A Magyar Távirati Irodának van a legnagyobb légifotó-archívuma Magyarországon. Köszönhető ez H. Szabó Sándornak, aki 15 éve készít felvételeket repülőgépből, helikopterből a távirati irodának. Most repülte 2500-adik óráját.
2008. július 8. kedd 07:06 - Hírextra
Az MTI munkatársa hétfőn repülte 2500. óráját a levegőben, és készített a Balaton partjáról felvételeket. Az élet fintora, hogy azzal a pilótával repült, akivel először szállt fel. H. Szabó Sándor nevéhez több tízezer fotó fűződik, amely magyar és külföldi sajtóban rendszeresen megjelent. A fotóriporter számítása szerint 400 ezer kilométert tett meg a levegőben.

Felvételeiből a távirati iroda 2000-ben könyvet is megjelentetett Magyarország madártávlatból címmel.

H. Szabó Sándor munkája nem mindennapi módon kezdődött. 15 évvel ezelőtt Csányi Klára, az Országos Rendőr-főkapitányság Társadalmi Kapcsolatok Osztályának akkori vezetője kérte meg, hogy készítsen légi fotókat a rendőrség fővárosi épületeiről. A fotós el is ment a légirendészethez, bejelentkezett, de az első három alkalommal különböző okokból nem tudott elmenni. Negyedik alkalommal lezuhant a rendőrségi helikopter. Mivel a távirati iroda munkatársának is szerepelt az utaslistán a neve, mindenki azt hitte őt is baleset érte, de kiderült, hogy valójában nem volt a helikopteren.

"Az első repülésem is kalandos volt, vagy inkább tanulságos" – mondta H. Szabó Sándor. Egy Mi-2-es, hatszemélyes orosz helikopterrel vitték el. A pilóta mondta, hogy vegyék le az ajtót és menjen közelebb, hogy szebb felvételeket tudjon készíteni. Derekára tettek biztonsági kötelet, így ő történetesen nem repült ki a gépből, de papucscipője és a szemüvege igen. „Az évek során autodidakta módon tanultam meg, hogy milyen felszerelés szükséges a légi fotózáshoz” – tette hozzá a távirati iroda fotósa.

A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnoksága rendszeresen viszi magával az MTI fotós munkatársát, aki a levegőből tudósít az aktuális eseményekről, árvizekről, hófúvásokról, balesetekről, katasztrófahelyzetekről. Emellett rendszeresen készít felvételeket Magyarország nevezetességeiről, műemlékeiről, kastélyairól, várairól.

"A kollégáim azt szokták mondani, hogy te mindent lefotózol. Ez így van. Én mindenevő vagyok, minden témában megtalálom a szépséget, ezért kimondott kedvenc fotót nem is tudok kiemelni. A magasból szép ez az ország" – fogalmazott H. Szabó Sándor.

A távirati iroda fotósa tízéves korától rendszeresen készít felvételeket. Nagymamájától kapta az első fényképezőgépet, és ő is volt az első, akit megörökített. Fényképekhez, tárgyakhoz való ragaszkodása közismert, lakásában több mint száz kancsó, tányér található, amelyet különféle útjai során szerzett be. Az MTI-nél 1985 óta dolgozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását